avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... inregistrare depunere+retragere capital social
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

inregistrare depunere+retragere capital social

Inregistrarea aportului capitalului social pentru un SRL nou infiintat se face direct in 5121, sau in 5311 (dupa imprumutarea firmei de catre asociat/administrator, pentru constituire), dupa care se face virament din 5311 in 5121 ?
Daca aportul se inregistreaza direct in 5121, valoarea capitalului social nu se include in suma imprumutata firmei, nu?

Retragerea capitalului din banca, dupa constituire se inregistreaza ca un virament obisnuit (581=5121 si 5311=581)?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 01:13, 30 Ianuarie 2013
Pentru a ma verifica, practic: in luna oct.2012 am avut ~500 lei cheltuieli constituire, plus 200 lei capital social, iar in luna noiembrie plus ~200 lei alte cheltuieli (stampila, registrele obligatorii), dupa care am retras capitalul social (cei 200); din pacate nu am putut retrage mai intai capitalul, pe care sa-l folosesc pentru cheltuielile din noiembrie (cei ~200), cum intentionasem.
Contractul de creditare firma este pe 700 lei (500 chelt.constituire +200 alte chelt./noiembrie).
Daca nu pot sa-mi rambursez totusi cei ~200 lei cheltuiti in noiembrie (bani existenti acum in societate din retragerea capitalului) ca ramburs creditare firma, pot face imprumutul doar pe 500 lei, iar chelt. din noiembrie (cei ~200) sa le inregistrez ca decont, dupa retragere (au fost facute in 05 si 22.11, iar retragerea capitalului in 28.11)? Sau cum pot face ca sa-mi recuperez (ca persoana) cei 200 lei existenti in societate (teoretic, ca practic sunt la mine:), iar in societate sa-mi ramana ~0?

Si cu ce data este mai corect sa las contractul de creditare firma: cu 25.10.12, cand mi-a fost emisa prima factura de la Registru, pentru rezervarea denumirii firmei [factura care este insa pe persoana fizica - o pot inregistra in contabilitate si include in imprumut? ], pe 26.10.12, cand am inceput sa primesc facturi cu numele firmei, sau pe 31.10.12, cand au iesit actele firmei (CUI, J) si cand am fost sfatuita sa inregistrez si documentele in contabilitate?

Si doar ca o paranteza legata de retragerea capitalului social din banca si utilizarea lui: in contabilitate nu trebuie mentionat ca acest capital s-a si cheltuit, nu mai exista varsat?

Multumesc mult pt ajutor!
Nu va puteti retrage bani din firma atata timp cat aceasta este pe pierdere. Parca asa ati postat intr-un alt topic.
Capitalul social normal ca se inregistreaza prima data in 1011 si apoi in 1012. Capitalul social l-ati retras din banca, acesta trebuie sa va apara ca numerar in casa, daca nu ati mai inregistrat cheltuieli.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2013
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ch constituire anairam_unid anairam_unid buna ziua Am o firma neplatitoare de tva si am facut constituire acapitalului social si nu stiu cum sa inregistrez ch de constituire 456=1011 ... (vezi toată discuția)
Inregistrare capital social la infiintare IRR IRR La infiintarea unei societati, am depus la banca capitalul social de 200 RON si am platit 15 RON comision bancar pentru depunere capital social. Prin urmare, ... (vezi toată discuția)
Inreg.contabile ptr.imprumut Vilcu Gina Vilcu Gina buna ziua, va rog sa ma invete cineva: administratorul societatii a incheiat un contact de imprumut catre firma pe care o administreaza in suma de 90000 lei, ... (vezi toată discuția)