avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contestare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contestare mostenire

Buna ziua,
Am urmatoarea problema: mama mea a fost casatorita din care au rezultat 4 copii.sotul a decedat prin anul 1985. in anul 1987 mama s-a recasatorit cu tatal meu, m-au avut pe mine.In anul 2002 a murit si tatal meu.
In anul 2002 fratii mei au facut succesiunea dupa tatal lor dar au declarat la notar ca mama nu exista.mama nu are acum nici un drept si fratii mei vor sa o dea afara din casa.Mama mai poate face ceva acum avand in vedere ca au trecut 10 ani?se poate face ceva un act aditional la notar in care ii sunt recunoscute drepturile?Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 03:15, 12 Decembrie 2012
Buna ziua!

Mama dumneavoastra poate cere in instanta anularea certificatului de mostenitor in care nu figureaza ca mostenitoare.

Succes!
pt declaraţii mincinoase în faţa autorităţii de către acei "fraţi" , o plângere penală la poliţie şi o motivaţi că dvs abia acum aveţi cunoştinţă de acel act FALS (vina o poartă acel notar : este de necrezut ce putea face acel notar acum 10 ani ! Cum poate justifica acel notar falsul act ? Ia întrebaţi-l şi puneţi-l la repararea falsului pe cheltuiala lui)
E ciudat ceea ce spuneti, ca ar fi declarat ca mama dvs dar si a lor nu exista !!!!!!! Un om poate fi ori viu ori mort . Daca e viu participa la succesiune, daca e mort are un certificat de deces care sa ateste acest fapt. Dvs ati vazut acel certificat de mostenitor, el exista sau ceea ce relatati v-au spus fratii? Un notar la incheierea unui certificat de mostenitor cere o multime de acte doveditoare !
Spuneti ca mama dvs a divoratat de primul sot, dupa care s-a facut respectiva succesiune. Au facut partaj la divort? Daca au facut partaj este posibil ca ea primindu-si partea in urma acelui proces sa nu mai aiba ce mosteni de la primul sot!
Mai spuneti ca fratii dvs vor sa o dea afara din casa. Dar a cui este sau a cui a fost acea locuinta? Este casa facuta cu primul sot si apoi s-a mutat acolo al doilea sot?
Sunt mai multe detalii pe care trebuie sa le dati pentru un raspuns mai exact.
Nu mama nu a divortat.primul sot a decedat ea fiind vaduva si urmasa lui.fratii nu au facut nimic pana in anul 2002 cand au deschis succesiunea.Casa este a bunicilor adica parintii tatalui lor.casa acum este a fratelui meu surorile mele au facut contract de vanzare cumparare cu el.dar pe langa casa sunt terenuri, miliarde incasate iar mama mea nu a primit nici un leut.mama a crezut ca daca s-a casatorit cu tatal meu nu mai are dreptul la casa aceea si terenuri.a mers pe incredere, ca sunt copii ei si nu o sa dea afara la batranete, dar uite ca se intampla si tot timpul stiu sa-i reproseze ca nu au nici un drept.Eu cand am facut succesiunea dupa tatal meu am declarat ca exista si apare si ea in certificatul de mostenitor, dar probabil fratii mei au declarat la notar ca a renuntat la mostenire sau cine stie ce alte falsuri.Toate bunurile de care vorbesc provin din prima casatorie si dupa cum spunea nu s-a facut partaj pentru ca el a decedat in anul 1985.Astept cu nerabdare un raspuns ca sa stiu ce pot face.
Multumesc,
Sincer nu inteleg prea bine ce doriti sa spuneti, exprimarea nu este tocmai perfecta si suficienta, insa va pot spune cateva lucruri generale:

Primul sot al mamei dvs. avea, ca orice om, un patrimoniu. Mama dvs. are dreptul la 25% din el, restul de 75% fiind al celor patru copii. Punct! Mai mult de acea cota de 25% mama dvs. nu poate obtine, decat in eventualitatea existentei unui testament al defunctului care sa o avantajeaza pe ea.

Restul detaliilor le cunoasteti dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E nevoie de succesiune ? Velea77 Velea77 Buna ziua!Va rog frumos sa-mi spuneti daca e nevoie de succesiune in urmatoarea situatie. Suntem 2 frati vitregi dupa tata, adica: Mama s-a casatorit cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)
Care sunt cotele aferente unei succesiuni Duca22 Duca22 Buna ziua, Care sunt cotele aferente unei succesiuni pentru 2 frati in cazul in care exista doar : 1 Certificat mostenitor fratele 1 - din 1985 dupa tata ... (vezi toată discuția)