Buna ziua,
Problema mea este urmatoarea:
Eu, persoana fizica, am inchiriat catre o persoana juridica un spatiu comercial.
Chiriasul a uitat de 3 luni sa plateasca chiria si utilitatile facandu-mi o gaura mare in bugetul propriu.
Chiriasul a semnat contractul de reziliere a contractului de inchiriere care a fost depus la administratia financiara dar refuza sa paraseasca spatiul unde nu mai este chirias si isi desfasoara in continuare activitatea.
Acum eu am alt chirias care este interesat de spatiu dar nu doreste sa inchirieze pana spatiul nu este liber (normal).
Fostul chirias care nu doreste sa elibereze spatiul imi aduce prejudiciu in continuare prin faptul ca nu pot inchiria si nu pot incasa de la altul chiria.
Cum pot sa-l dau afara si cum pot sa recuperez chiria si utilitatile restante?
Multumesc anticipat!
Ordonanța președințială este un tip de acțiune în instanță. Pentru admisibilitatea ordonanței președințiale trebuie îndeplinite câteva condiții specifice acestui tip de acțiune. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, instanța va admite acțiunea și va dispune evacuarea.
Condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca o ordonanță președințială să fie admisibilă sunt urgența, măsura care se va dispune să nu fie una ireversibilă și nejudecarea fondului cauzei.
Deci, dacă introduceți o acțiune și cereți pe calea ordonanței președințiale evacuarea, aceasta poate fi admisă, iar în acest caz aveți avantajul termenului mai scurt în care se face judecata dar și dezavantajul de a fi nevoit să introduceți o acțiune în evacuare pe procedura obișnuită, dacă ordonanța președințială va fi respinsă.
A mai intervenit o problema!
Chiriasul meu a subinchiriat spatiul catre 2 firme si acestea nu au fost instiintate dar in acelasi timp, chiriasul meu, mi-a semnat mie contractul de reziliere.
Nici cele 2 firme, terte, nu doresc sa paraseasca spatiul pentru ca nu stiau de situatia actuala, ele fiind la zi cu plata chiriilor.
Eu trebuiam sa instiintez cele 2 firme terte?
Ce pot sa fac in acest caz?
Doresc sa-i evacuez pe toti!
Mentionez ca chiriasul meu, persoana juridica, nu are caen pentru inchiriere si subinchiriere imobile.
Multumesc!
„Dreptul de a subcontracta si de a ceda contractul Art. 1.805 Locatarul poate sa incheie o sublocatiune, totala sau partiala, ori chiar sa cedeze
locatiunea, in tot sau in parte, unei alte persoane, daca aceasta facultate nu i-a fost
interzisa in mod expres. Cu toate acestea, daca bunul este mobil, sublocatiunea ori
cesiunea nu este permisa decat cu acordul scris al locatorului.”
Deci chiariașul D-voastră poate încheia o subînchiriere dacă prin contractul de închiriere pe care l-ați încheiat cu acesta nu i-a fost interzis acest lucru.
„Efectele sublocatiunii. Actiuni impotriva sublocatarului Art. 1.807
(1) In caz de neplata a chiriei cuvenite in temeiul locatiunii, locatorul il poate urmari pe
sublocatar pana la concurenta chiriei pe care acesta din urma o datoreaza locatarului
principal. Plata anticipata a chiriei catre locatarul principal nu poate fi opusa locatorului.
(2) Locatorul isi pastreaza dreptul prevazut la alin. (1) atunci cand creanta avand ca
obiect chiria datorata in temeiul sublocatiunii a fost cedata.
(3) Locatorul poate, de asemenea, sa se indrepte direct impotriva sublocatarului pentru a-l
constrange la executarea celorlalte obligatii asumate prin contractul de sublocatiune.”
Cu evacuarea e mai greu dacă nu ați prevăzut în contractul de închiriere că este interzisă subînchirierea.
Vorbiți cu un avocat care să vadă exact ce contract ați încheiat și ce poziție au locatarul și sublocatarul.
Dar chiriasul, SRL, nu are CAEN pentru inchiriere si subinchiriere imobile, deci nu poate subinchiria pentru profit.
Asa ma gandesc eu.
Nu poti sa ai CAEN de frizerie si sa faci brutarie (exemplu).
Chiriasul meu a divizat spatiul in 3 si a inchiriat 2 diviziuni catre alte 2 SRL-uri. El are profit doar din subinchiriere, fractia care i-a ramas pentru afacerea proprie este bonus.
Cei 2 subchiriasi au facut plata chiriei la zi, iar chiriasul meu a uitat sa plateasca chiria catre mine si utilitatile si a mai si semnat rezilierea contractului cu mine, dar s-a razgandit si nu mai vrea sa plece.