avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Drepturi membri asociatie proprietari, daca nu au ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Drepturi membri asociatie proprietari, daca nu au facut cerere de asociere..

Buna ziua,

Ca de obicei, cautand un raspuns am dat peste alte intrebari. Astfel.

HG 1588 2007 spune: ”Art. 9. — Inscrierea ulterioara in asociatia de proprietari a proprietarilor care nu au fost pnezenti Ia adunanea generala de constituire si care nu si-au dat consimtamantul In conditiiIe prevazute Ia art. 7 se face Ia cererea scnisa a acestora, fara alte formaIitati. Proprietarul din condominiu solicita sa devina membru al asociatiei de proprietari pnin semnarea unul act aditionaI Ia acordul de asociere, fara alte formalitati.”

In prezent, ma confrunt cu situatia in care, o parte din proprietarii scarii la care sunt presedinte de asociatie, nu au la dosarul asociatiei nici copii dupa actul de proprietate si nici acte aditionale la acordul de asociere. Am tot pus anunturi prin care ii rugam sa le aduca, insa...nimic.

O parte din ei participa la Adunarile Generale, si au articipat ( sunt in functie de 2 ani, insa am verificat si inainte).

Intrebari:
1. In lipsa acestor acte, ei au aceleasi drepturi si obligatii, sau nu?
2. Cum as putea sa ii determin sa faca respectiva cerere si sa aduca copiile dupa actul de proprietate ( care sa ateste ca ei sunt proprietarii)?
3. Pot exista, din punct de vedere legal, urmari, din partea furnizorilor externi, sau de orice natura, datorate acestor lipsuri, in raport cu asociatia?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: DaniSarah , utilizator 13:25, 27 Noiembrie 2018
c0stii a scris:

e dubioasa treaba
deci unii locatari nu au semnat adeziuni la acordul de asociere-bun-inseamna ca sunt NEMEMBRII
asociatia ce face in cazul asta -nu calculeaza regia sau intretinerea la apt respective?
nu cred?

Pai sigur ca nu puteti crede asa ceva si nu cred ca sustine cineva ca nemembrilor sa nu li se calculeze cheltuielile de intretinere. Iar termenul de "regie" pe care-l folositi dumneavoastra atat de frecvent nu se regaseste nicaieri in legislatia asociatiilor de proprietari.

Deci, cea mai corecta metoda de a actiona este:

1. Se afiseaza la avizier un anunt prin care spun ca proprietarii care nu au adus copie dupa certificatul de proprietate, insotit de cererea de adeziune ( pe care o pun tot eu la dispozitie) nu vor avea drept de vot la urmatoarea adunare generala, insa vor trebui sa respecte hotararile luate de membrii asociatiei.

Inteleg ca, daca sa spunem ca din 44 de proprietari vor fi doar 10 care sunt in regula, asta inseamna ca, de fapt, 6 proprietari vor putea sa ia toate deciziile? Parca ceva nu suna cum trebuie...
Intelegi bine.=D> Proprietarii care nu s-au inscris in asociatie, cf. vointei lor, pot participa la adunare generala ca observator, ptr. a se informa , fara sa aiba dreptul la vot si fara sa perturbe sau sa deranjeze desfasurarea adunarii generale.:thumbup::thumbup:
Noi de regula luam hotarari in adunarea generala reconvocata la care sunt prezenti sub 20% dintre proprietari.
@AlainCostea

Am o parere personala si nuantata.
Oamenii fac o cerere de adeziune si aceasta nu poate fi ignorata sub niciun motiv. Asa ca in urma acestei cereri ei vor fi inscrisi in asociatie.
Dar...... atunci cand va trebui sa-i inscrieti in tabelul la acordul de asociere unde si semneaza, pentru ca numai asa devine membru al asociatiei - dupa ce semneaza statutul si acordul de asociere, va trebui sa-i consemnati acolo niste date din actul de proprietate. Evident ca va trebui sa va arate acest act. Ii inscrieti datele si-si ia actul acasa.

Sunt oameni care nu accepta sa dea nici macar o copie, nici "bazgalita" cu vreun inscris pe ea pentru a nu fi copiata etc, sub niciun motiv. Sunt tematori si trebuie intelesi. Dar atata timp cat dv. vedeti actul de proprietate si ii inscrieti datele necesare in acord, cred ca nu trebuie sa insistati mai mult.
Si asa, pastrarea acestor copii ale actelor de proprietate este o responsabilitate destul de mare pentru ca trebuie sa asigurati bine locul de pastrare, dar si sa va ganditi ca poate peste un an-doi....sau mai mult nu veti mai fi dv. presedinte si va veni altcineva care va neglija acest aspect.

Alte discuții în legătură

Proprietarii care nu sunt membri in asociatie pot participa la adunari? Mihaflorica Mihaflorica Asociatia de proprietari constituita intr-un cartier de vile nu accepta prezenta la adunari a proprietarilor care nu sint membri,desi sint locatari ai ... (vezi toată discuția)
Adeziune la asociatia de proprietari abif abif 1. Pentru a deveni membru al ASP, in afara de scrisoarea de adeziune este necesara vreo copie a actului de proprietate asupra imobilului detinut? 2. Se ... (vezi toată discuția)
Se modifica acordul de asociere? Juliano5 Juliano5 Buna ziua.La o asociatie de proprietari,inregistrata anterior L.230/2007,locatarii noi veniti in condominiu,depasesc nr.locatarilor care au constituit A.de ... (vezi toată discuția)