avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... despagubiri morale
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

despagubiri morale

vecinul meu a decedat intr-un accident de circulatie fiind pasager in dreapta . Era tatal a doi copii minori singurul intretinator de familie.Soferul a decedat si el .Care este procedura in instanta pentru ca minorii sa fie despagubiti daca nu se inteleg cu asiguratorul?
Cum se stabileste cuantumul despagubirilor morale ?in functie de anumite criterii si daca da care sunt
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 22:46, 13 Decembrie 2012
Daca asiguratorul nu achita de buna voie daunele materiale si morale solicitate, calea de urmat este cea a unui proces civil impotriva societatii de asigurari. Nu exista criterii expres mentionate in lege pentru acordarea daunelor morale. Ele sunt lasate la aprecierea judecatorului si se acorda ca urmare a aprecierii proprii cu privire la suferinta cauzata persoanei pagubite. In acest caz, din punctul meu de vedere, suferinta pricinuita familiei este una enorma. Trebuie dovedita si argumentata insa in fata instantei. Sansele de a obtine despagubiri materiale, cat si morale sunt mari.
De aceea eu va sfatuiesc, sa va adresati cu o notificare prealabila societatii de asigurare prin care sa le cereti daunele materiale si morale pe care le considerati. Daca raspunsul va fi negativ, adresati-va instantei cu o actiune civila in despagubiri impotriva societatii de asigurare.
De curand a aparut un "Ghid pentru solutionarea daunelor morale" editat de Fondul de Protectie a Victimelor Strazii in editura UNSICAR.

Este un material foarte util si are caracter de premiera in Romania.
Societatile de asigurare platesc daunele morale in cuantumul stabilit printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fata moarta in accident auto. Imparatul Imparatul Mama fetei, este parte civila intr-un proces, in care fata i-a fost omorata, prin ucidere din culpa. A fost introdus in cauza, garant Fondul de protectie a ... (vezi toată discuția)
Daune morale si materiale accident rutier ma2001 ma2001 Buna ziua. In luna februarie 2018 am fost implicat intr-un accident rutier, in care o persoana a pierdut controlul volanului si a intrat pe contrasens ... (vezi toată discuția)
Asigurarea rca iulie iulie va rog sa ma ajutati cu un sfat : accident grav de circulatie,1persoana decedata 1 persoana grav ranita cu peste 60 zile medico-legal, sechele fizice , ... (vezi toată discuția)