avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... administrare condominiu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

administrare condominiu

este legala administrarea unui bloc de o firma, si daca da care sunt criteriile de care trebuie tinut cont la alegerea ei
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 17:05, 21 Decembrie 2012
poparlan a scris:
este legala administrarea unui bloc de o firma, si daca da care sunt criteriile de care trebuie tinut cont la alegerea ei

Da, este legala administrarea unei asociatii de proprietari de o firma, o persoana juridica.
Alegerea administratorului (persoana fizica sau juridica) o face comitetul executiv condus de presedinte.
Criteriile de selectare sunt stabilite de comitetul executiv si acestea se refera la indeplinirea de catre administrator (persoana fizica sau juridica) a fisei postului, a atributiunilor administratorului conform legislatiei adaptata la situatia concreta a asociatiei.
De exemplu comitetul executiv stabileste pentru pretendentii la functia de administrator, de la caz la caz, unele conditii:
- referinte de la alte asociatii sau alte locuri de munca
- program de incasari zilnic de la ora la ora
- lucru pe calculator cu un anumit program pus la dispozitie de asociatie
- intocmirea situatiilor contabile lunare, semestriale si depunerea lor la finante...
- rezolvarea unor probleme tehnice
- constituirea sau depunerea unei garantii in contul asociatiei
- experienta in activitate
Selectia poate avea in vedere pretul serviciului, distanta de la locul de domiciliu al administratorului la asociatie, dexteritatea viitorului administrator de a comunica cu proprietarii...
Comitetul executiv poate hotara numai in privinta cheltuielilor curente: salarii, indemnizatii, bani de cheltuieli administrative,etc., precum si plata prestatorilor pentru care s-au inccheiat contracte in urma unor hotarari anterioare ale Adunarii Generale a proprietarilor.

Atunci cand nu exista contract pentru un prestator ( nou ), trebuie intrebati proprietarii intr-o Adunare Generala sau pe baza de tabel. Daca acestia hotarasc sa se incheie un contract cu un prestator, se vor hotara atunci care anume prestator ales v-a ramane, daca comitetul executiv propune mai multi. Atunci se hotarasc sumele de plata, conditii de colaborare, etc. .

Comitetul executiv v-a duce la indeplinire hotararea Adunarii Generale pana se schimba conditiile aprobate din contract. Ciclul se repeta.
Ca sa nu postam raspunsuri "din auzite" asa cum este cel de mai sus, iata ce se prevede in Legea 230/2007 cu privire la atributiunile adunarii generale:
Art. 27. - Adunarea generală a proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
a) alege şi revocă din funcţie preşedintele, membrii comitetului executiv şi cenzorul sau membrii comisiei de cenzori a asociaţiei de proprietari;
d) mandatează comitetul executiv reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari pentru angajarea şi eliberarea din funcţie a persoanei care ocupă funcţia de administrator imobile sau a altor angajaţi ori prestatori, în scopul administrării şi bunei funcţionări a clădirii;

Iar cu privire la atributiunile Comitetului executiv:
Art. 30. -
(1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
g) pentru scopul şi activităţile asociaţiei de proprietari, angajează şi demite, încheie şi reziliază contracte;

Nu numai in asociatiile de proprietari dar in nici un fel de organizatie, asociatie, institutie, firma s.a.m.d., nu am auzit ca la angajarea unei persoane (fizice sau juridice), sa se convoace adunarea generala si-aceasta sa negocieze cu persoana respectiva. Fiecare persoana juridica are o forma de conducere si reprezentare (comitet executiv, consiliu director, consiliu de administratie...), are in fruntea ei un director, un presedinte, un primar, un prefect, un inspector sef, un sef de sucursala..., care pot decide, pot negocia, pot angaja...
HG1588 zice asa:
Art. 15. - Adunarea generală a asociatiei de proprietari are următoarele atributii:
a) alege si revocă din funcÑie presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorul sau membrii comisiei de cenzori a asociaÑiei de proprietari;
b) adoptă, modifică sau revocă hotărâri;
c) adoptă si modifică bugetul de venituri si cheltuieli;
d) mandatează comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, pentru angajarea si eliberarea din functie a persoanei care ocupă functia de administrator al imobilului sau a altor angajati ori prestatori, în scopul administrării si bunei functionări a clădirii;
e) exercită alte atributii care i-au fost conferite prin statut, prin acordul de asociere sau prin votul proprietarilor asociati.

Ca si concluzie, daca rezulta din ultima adunare generala o hotarare conforma cu art. d, atunci comitetul executiv poate incheia contractul de prestare servicii de administrare sau angajarea unui administrator atestat cu respectarea legiilor in vigoare, daca nu, NU poate intreprinde o asemenea actiune.
Si daca nu rezulta nimic, adica nu se discuta acest aspect, adica se schimba administratorul intre doua AG, ce face asociatia respectiva? Sta si asteapta sa angajeze administrator dupa urmatoarea AG?
Sa fim seriosi! Personalul angajat pentru asociatie precum si a prestatorilor pentru diferite lucrari se fac de catre comitet pentru ca este mandatat sa conduca asociatia intre AG.

Teoria-i teorie si practica ne omoara cu zile!

Alte discuții în legătură

Delegare 123321123 123321123 presedintele a demisionat,vicepresedintele nu mai poate indeplini atributiunile presedintelui...poate delega orice persoana pt indeplinirea atributiilor sau ... (vezi toată discuția)
Angajarea administratorului titisha titisha Este conform legii ca presedintele sa demita un administrator si sa angajeze altul fara a convoca adunarea generala? In art 27 legea 230/2007este stipulat ca ... (vezi toată discuția)
Comitetul executiv Corinaaa Corinaaa Asociatia noastra a fost condusa de un presedinte si trei membria ai comitetului executiv acum unul din membri comitetului a renutat, ce se poate face in ... (vezi toată discuția)