avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturi

din punct de vedere legal rudele prin alianta ce drepturi au? exista o ierarhizare a acestora?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:40, 26 Martie 2009
Buna, am si eu o intrebare, poate ma ajuta cineva. Dupa decesul sotului, vine la mostenire sotia si sora acestuia. Ulterior a decedat si sotia, fara mostenitori. Dupa decesul sotiei, poate veni la mostenirea acesteia cumnata sa (afin de gradul II) ?
Mentionez ca este vorba despre un bun care nu a fost trecut in certificatul de mostenitor si care va fi introdus printr-un supliment la certificatul de mostenitor. Bunul care acum se introduce a fost bun dobandit de sotul antedecedat prin mostenire de la parintii acestuia, impreuna cu sora sa in cota de 1/2 pentru fiecare. In acest moment, sora ar detine 3/4 din bun, iar cumnata decedata 1/4. Se poate considera mostenire vacanta ? Va multumesc.
Afinii nu au vocatie succesorala. Cumnata nu poate veni la mostenirea sotiei fratelui ei.
Cumnata decadata nu are rude....copii, parinti, frati, nepoti?
Daca nu are rude pana la gradul 4 atunci mostenirea devine vacanta si va fi luata de stat.
Multumesc mult pentru promptitudinea raspunsurilor.
De ce mi-a fost frica nu am scapat, da, nu are nici o ruda in viata. #-o Dar am crezut ca exista un artificiu, ca fiind vorba de o parte dintr-un imobil pe care sotul ei l-a primit prin mostenire de la parinti sai (ca bun propriu) impreuna cu sora sa si din care ulterior i-a revenit si ei o parte, adica de fapt din averea care a fost a socrului ei. Nu mi se pare normal ca sora sotului sa fie privata de aceasta parte din mostenire, mai ales ca imobilul a apartinut integral tatalui ei. Nu se poate raporta la faptul ca imobilul a fost acum adus in masa succesorala si sa se tina cont de proprietarul initial al imobilului si de descendentii acestuia in viata ? Adica din cauza existentei la un moment dat a acestei cumnate, din intreaga avere a tatalui ei, va avea 3/4, iar statul 1/4 ? Este logic, dar nu mi se pare echitabil.:sorry:
Toata "inechitatea" acesta putea fi rezolvata printr-un amarat de testament. Dar omul asteapta sa se gandeasca numai legea la ceea ce ar fi putut sa gandeasca si el (ori sa-ntrebe un avocat).

Mostenirea parintilor sotului decedat a fost dezbatuta? Adica exista un certificat de mostenitor in care fratele si sora apar ca mostenitori ai parintilor lor, dar din acest certificat lipseste un bun care va fi intodus acum? Sau n-a fost dezbatuta niciodata mostenire parintilor, ci doar mostenirea fratelui decedat? Din care masa succesorala ziceti ca lipseste bunul ce trebuie "adus acum"?
Imobilul asta e vreun teren restituit? Cine a facut cerere de restituire?
O consultatie avocatiala la vremea ei ar fi fost incomparabil mai ieftina decat valoarea unei patrimi din avere, platita statului. (cu tot balciul mostenirii vacante si iesirii din indiviziune cu statul).

Aviz amatorilor, care gandesc intotdeauna: da-l dracu' pe avocat, la asta mergem numai cand nu mai stim pe unde sa scoatem camasa. Wrong. Ceea ce este initial ieftin/gratis, in final poate sa coste al naibi de scump. Cum ar fi in exemplul de mai sus.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire verisoara mea primara a decedat fara mostenitori . rudele cele ... ALEXANDRU BUJOR ALEXANDRU BUJOR Verisoara mea primara a decedat fara mostenitori . Rudele cele mai apropiate in viata sintem 5 verisori primari veniti din tati care sint frati cu tatal ... (vezi toată discuția)
Bună seara am o problema cu o moștenire am un unchi (fratele ... At49692@gmail.com At49692@gmail.com Bună seara am o problema cu o moștenire am un unchi(fratele tatălui meu care este decedat, menționez ca nu mai am frații) care nu are copii nici soție ... (vezi toată discuția)
Gradul 4 de rudenie catalinbanita catalinbanita Buna ziua! As dori sa ma lamuriti si pe mine... si sa imi raspundeti punctual. 1. Sotiile a doi frati se incadreaza in ``rude pana la gradul 4``? 2. Daca ... (vezi toată discuția)