avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala trebuie scris personal?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala trebuie scris personal?

Am facut o plangere penala, am scris totul si am trimis probele si totul, si acuma am primit scrisoarea asta. Dece trebuie sa ma mai duc si personal la politie?
Plangere penala trebuie scris personal?

"Cu privire la cele reclamate, pentru a va sustine plangerea, va trebui sa dati o declaratie scrisa personal, la sediul Pol. Mun., pentru a prezenta detaliat faptele si probele in sustinerea acestora."
Cel mai recent răspuns: phil26 , utilizator 02:43, 21 Decembrie 2012
Procedura prevede ca reclamantul sa fie audiat cu ocazia cercetarilor, chiar daca ati mentionat totul in petitie.
Inseamna ca plangere penala se poate face numai personal? Daca ori cum trebuie sa merg la politie?
Plangerea penala se face personal sau prin avocat.
ART. 222
Plângerea
#M36
(1) Plângerea este încunoştinţarea făcută de o persoană fizică sau de o persoană juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauzat prin infracţiune.
#M64
(2) Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, indicarea făptuitorului, dacă este cunoscut şi a mijloacelor de probă.
#B
(3) Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.
(4) Plângerea făcută oral se consemnează într-un proces-verbal de organul care o primeşte.
(5) Plângerea se poate face şi de către unul dintre soţi pentru celălalt soţ, sau de către copilul major pentru părinţi. Persoana vătămată poate să declare că nu-şi însuşeşte plângerea.
(6) Pentru persoana lipsită de capacitatea de exerciţiu, plângerea se face de reprezentantul său legal. Persoana cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face plângere cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de legea civilă.
#M64

(7) Plângerea greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată se trimite pe cale administrativă organului competent.
(8) Plângerea îndreptată la organul de urmărire penală, care nu cuprinde elementele prevăzute la alin. 2, se restituie petiţionarului pe cale administrativă, cu indicarea elementelor care lipsesc.
(9) În cazul în care plângerea este întocmită de către o persoană care locuieşte pe teritoriul României, cetăţean român, străin sau persoană fără cetăţenie, prin care se sesizează săvârşirea unei infracţiuni pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, organul judiciar este obligat să primească plângerea şi să o transmită organului competent din ţara pe teritoriul căruia a fost comisă infracţiunea. Regulile privind cooperarea judiciară în materie penală se aplică în mod corespunzător.
#B
Acuma am fost la politie si trebuia sa scriu totul incaodata cu mana. Dece trebuie scris cu mana? Ce este altfel?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala - notiune, aparare adinkaa adinkaa ce inseamna? care sunt pasii pentru a te apara? (vezi toată discuția)
Pot sa trimit dosarul penal direct in instanta penala? eusaisapte eusaisapte Exista o lege care nu ma lasa sa depun dosarul direct la tribunal sectia penala? (vezi toată discuția)
Formula legala art. 222-223 cpp justice123 justice123 De la DNA mi-au returnat plangerea pe motiv ca nu am formulat-o legal cf. art. 222-223 CPP zic ei. Formatul e cam asa: Reclamatie - Somatie - ... (vezi toată discuția)