avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort si partaj voluntar prin notar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort si partaj voluntar prin notar

Buna ziua.

Am tot incercat sa caut un raspuns pe internet, dar nu am gasit... Sau poate tb sa folosesc anumiti termeni specifici, pe care nu-i cunosc... Va rog asadar pe dvs. sa ma ajutati cu un raspuns. Va multumesc.

In cazul unui divort amiabil, la notar, unde se stabileste si un partaj voluntar amiabil (niciunul dintre soti nu vrea niciun bun din timpul casatoriei, atat timp cat celalalt sot a obtinut acel bun) (practic o situatie perfect prieteneasca), se da un termen de 30 de zile "de razgandire" a deciziei de divort a sotilor. Dupa 30 de zile, ambii soti isi mentin dorinta de divort, iar notarul urmeaza sa intocmeasca documentele necesare.

Intrebarea mea este... Daca in aceasta perioada de 30 de zile (de razgandire), unul din soti obtine un bun (deci DUPA semnarea partajului voluntar de la prima infatisare la notar, dar INAINTE de semnarea propriu-zisa a divortului), este obligat sa-l imparta cu celalalt sot?

Ca un exemplu, daca am fost la notar pe 1 decembrie (si am semnat un partaj voluntar) si urmeaza ca pe 1 ianuarie sa semnam SIGUR divortul, dar eu am castigat la loto pe 15 decembrie 1milion de lei, banii sunt in totalitate a mei, sau doar jumatate? Mentionez ca fiind vorba de asa multi bani, sotul/sotia doreste acum 50% din acest castig.

Va multumesc inca o data.
Buna seara!

Daca nu ati folosit o figura de stil si intr-adevar ati castigat o suma de bani la loto, acea suma de bani va apartine strict dumneavoastra, indiferent de statutul matrimonial.

Art. 340 Cod civil>

Bunurile proprii

Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:

a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;

b) bunurile de uz personal;

c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;

d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;

e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;

f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;

g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;

h) fructele bunurilor proprii.

Speta dumneavoastra corespunde literei e) de mai sus.

Toate cele bune!
Ultima modificare: Luni, 17 Decembrie 2012
Ana-Maria Dinescu, Avocat
Interesant... Multumesc frumos.

Tb insa sa expun problema exact cum este in realitate, ca sa merg la tinta. :)

Cum stau lucrurile in situatia in care in acea perioada de 30 de zile (in locul ideii voit fictive a castigului la loto), sotul achizitioneaza DOAR pe numele sau un autoturism din bani veniti din partea familiei sale (sora sa), sub forma de donatie.

Autoturismul a fost castigat printr-o licitatie publica (sotul a devenit adjudecatar).
Nu exista un document, ceva, care sa ateste donatia respectiva (tb facut unul pt siguranta?)

Sotia mai poate acum cere "jumatate de masina"?
Eu nu cred ca ati semnat partajul inainte de divort. Daca ati facut asa, bunul e comun supus partajului. Daca sotia va deschide o actiune de partaj, va trebui sa dovediti ca bunul inlocuieste un bun propriu ( donatia de la sora), asa ca faceti-va probe inainte.
Ar fi util daca prezentati speta asa cum e, ca altfel pierdeti timp si dvs si cei ce va raspund.
Da, donatia trebuie dovedita, ca si faptul ca banii au fost donati in scopul achizitionarii autoturismului cu pricina. Astfel va fi certa legatura de cauzalitate si va putea fi invocata lit.a) raportata la lit.g) a articolului de mai sus.

Succes!
Ultima modificare: Marți, 18 Decembrie 2012
Ana-Maria Dinescu, Avocat
Cred ca cel mai bine era sa faceti impreuna cu sotul/sotia un acord de mediere in care sa specificati impartirea bunurilor precum inclusiv faptul ca incepand cu data acordului toate bunurile achizitionate sunt bunuri proprii. Cu acel acord mergeati in instanta ca sa consfinteasca hotararea Dvs. Pe de alta parte ma gandesc ca si cumparatorul masinii ar putea avea rabdare o luna de zile inainte de a-si cumpara respectiva masina ca sa nu mai existe complicatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Separare de bunuri lonita lonita Bună ziua Soția mea dorește sa achiziționeze o proprietate cu bani proprii, proveniți din donație de la sora ei. Eu mai am un copil din alta ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune sca baloisibaloi sca baloisibaloi Revin asupra unui subiect pe care l-am mai postat pe acest forum dar cu mai multe elemente. Rog colegii specialişti să-şi spună părerea şi dacă este ... (vezi toată discuția)
Datorii la banca gigivl gigivl Buna seara , am avut un credit la banca la o firma la care am fost administrator , firma a dat faliment si acum banca ma urmareste si imi ia din salariu 30 %, ... (vezi toată discuția)