avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... referitor la divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

referitor la divort

Buna ziua! sunt si eu una dintre miile de persoane care au unele probleme si nu le cunosc solutia daca suunteti amabili sa ma ajutati si pe mine.....Sunt o tinara de 30 ani, sunt casatorita de 5 ani , am un copil are 4 ani jum .Din cauza a multor probleme si a faptului ca deja nu ne mai intelegem am hotarit sa divortez, insa nu stiu cum sa procedez, Am uitat sa scriu ca sunt casatorita cu un roman insa eu sunt moldoveanca, desi am primit cetatenia romana dupa buneii mei. vreau sa divortez fiinca uneori imi e teama sa mai zic ceva sau sa fac ceva, fiindca sotul meu este violent...imi e si frica cum sa ii zic de hotarirea care am luat o....
Vreau sa stiu cum e procedura sau cum trebuie sa procedez ca sa divortez iar copilul sa ramina cu mine....Daca imi puteti raspunde de la depunerea cererii de divort in cit timp ajunge citatia acasa, si in cit timp optin divortu si c am cit m ar costa ...multumesc frumos...si ce ar trebui sa fac ca copilul sa ramina la mine...
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:17, 20 Decembrie 2012
Sa ramana copilul la dvs unde exact ? Aveti unde locui dupa divort si ce munci in Romania ?
Depuneti cerere de divort motivata in fapt ( care sunt motivele pt care considerati ca relatiile dintre dvs ca soti sunt grav vatamate) si in drept ( cf legii va intemeiati actiunea pe art din noul cod civil pentru ficera capat de cerere- divort, copil, pensie, nume)- cautati modele de cereri de divort pe internet sau apelati la un avocat sa v-o redacteze)la judecatoria de pe raza domiciliului comun insotita de urmatoarele acte: copie dupa certificatul dvs de nastere si al copilului, certificatul de casatorie original, copie dupa buletin, chitanta cec care sa ateste ca ati platit taxa de timbru de 39 lei, timbru judiciar de 0.3 lei.
Citatia o va primi cam cu o luna inainte de proces si daca nu e de acord cu divortul sau in ce priveste copilul, poate dura mai mult, cu totul si pana la 2 ani.

Puteti cere divortul din culpa comuna sau din culpa exclusiva a sotului, desi e cam greu de dovedit ca numai sotul e de vina pt destramarea casniciei. Veti avea nevoie si de martori.
In privinta copilului, cereti ca ambii parinti sa exercite autoritatea parinteasca sau numai dvs daca aveti motive intemeiate ( se poarta urat cu copilul, il neglijeaza etc), domiciliul copilului sa fie la dvs ( trebuie sa dovediti ca aveti conditii bune de locuit pt copil), pensie de intretinere reprezentand 1/4 din veniturile stabile ale tatalui.
Tot in aceeasi cerere scrieti si ce doriti in legatura cu numele daca l-ati luat pe al sotului cand v-ati casatorit, sa-l pastrati pe cel dobandit in casatorie ( cu acordul sotului sau pt motive temeinice) sau sa reveniti la cel anterior

Daca e violent puteti face plangeri la politie, puteti cere in instanta emiterea unui ordin de restrictie si protectie, evacuarea li din casa pe perioada divortului ( chiar daca el e proprietar ).


Ultima modificare: Joi, 20 Decembrie 2012
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort marcuand marcuand Buna ziua,as vrea sa stiu cum sa procedez cu divortul fara acordul unuia dintre soti,cat dureaza si cat ar costa,copii nu avem,bunurii nu avem de ... (vezi toată discuția)
Divort intre un cetatean roman si unul strain hammissaoana hammissaoana Buna seara am o mare problema si as vrea daca se poate sa imi dati un raspuns cat se poate de clar.In 2011 m-am casatorit cu un cetatean marocan in Maroc,am ... (vezi toată discuția)
Divort dana123 dana123 mam casatorit in 1990 eu aveam un apartament de la bunicii mei in propietatea statului dar era destinat pt casatoria mea mobilat la cheie dupa 4 ani am ... (vezi toată discuția)