avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... raspunderea civila delictuala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

raspunderea civila delictuala

In ce masura faptele penale savirsite de o persoana vor conta in procesul civil deschis pentru repararea prejudiciului? Care este in practica juridica relatia dintre penal si civil? Mai concret, fapte care au fost constatate de parchet si penalizate cu amenda administrativa vor putea fi considerate dpdv juridic fapte ilicite si vor contribui la constatarea raspunderii civile delictuale intr-un proces civil, sau totul se ia de la capat?
Cel mai recent răspuns: hot_oliviu , utilizator 17:27, 22 Decembrie 2012
Dacă inculpatul ar fi fost trimis în judecată în procesul penal, acţiunea civilă ar fi fost alăturată celei penale şi soluţionată în acelaşi proces. Dacă nu s-a ajuns acolo, pentru repararea prejudiciului va fi un proces distinct, o acţiune civilă la instanţa civilă, unde vor fi depuse probe în susţinerea pretenţiilor , probe care să ateste prejudiciul suferit .
La instanţa civilă nu se vor judeca faptele penale care au cauzat prejudiciul , ci se va dispune doar repararea prejudiciului, dacă acesta poate fi dovedit.
Amenda administrativa denota lipsa pericolului social.Formulati actiune la instanta civila pentru acordarea de daune morale si materiale pe care nu le puteti obtine in penal.
Multumesc pentru raspunsuri, asta am si facut, am inceput un proces in civil deoarece procurorul a considerat ca fapta nu prezinta pericol social si a dispus SUP + amenda adminstrativa.

In cursul alcatuirii dosarului penal, al urmaririi penale s-a facut o ancheta, s-a stabilit o vinovatie etc. Toate aceste constatari, sentinta data au o relevanta dpdv juridic in procesul civil? Detaliez. Intrebarea era daca la stabilirea raspunderii civile delictuale intr-un proces civil concluziile ordonantei procurorului vor fi dpdv juridic utile, daca faptele care au fost constatate si penalizate de parchet ca penale vor fi considerate in civil ca fapte ilicite cf Art. 35 din Decretul nr.31/1954: "Faptele ilicite atrag si raspunderea personala a celui ce le-a savirsit, atit fata de persoana juridica, cit si fata de cel al treilea.", daca vor contribui juridic la constatarea raspunderii civile delictuale intr-un proces civil.


Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Decembrie 2012
hot_oliviu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"calomnie" - proces civil - fapta delictuala dumitru2000 dumitru2000 daca se formuleaza o actiune civila pe raspundere delictuala ptr. niste afirmatii calomnioase (dar victima nu doreste sa mearga pe penal) se admite si pe civil ... (vezi toată discuția)
Raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie-concluzii- rodica_post rodica_post RASPUNDEREA CIVILA DELICTUALA PENTRU FAPTA PROPRIE Concluzii In jurisprudenta acest termen a capatat o alta semnificatie, deosebita de cea din ... (vezi toată discuția)
998-999c.civ ContSters244210 ContSters244210 poate fi obligat mostenitorul autorului unui accident auto cu vatamare grava la plata prejudiciului produs/pretins intr-o actiune pornita impotriva ... (vezi toată discuția)