avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... borderoul de vanzari-incasari
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

borderoul de vanzari-incasari


am un p.f.a.,neplatitor de tva si am o nelamurire cum sa completez registrul de incasari si plati !Mai exact cum pot face dovada ca am vandut in decursul unui an in valoare de 4-5 mii lei produse legumicole in cantitati de sute kg la angros catre diverse persoane !De la finante m-au bagat in ceata cu doua explicatii diferite :eu as fi preferat sa vand cu chitantier-facturier insa mi sa spus ca asa pot vinde doar la societati care la randul lor vand cu deamanuntul si mi s-a sugerat sa iau casa de marcat pe care eu o gasesc inutila avand in vedere ca vand cateva zile pe an .Alta explicatie a fost ca atunci cand vand marfa mea din productie propri si nu luata de la altii ,nu imi trebuie casa de marcat ?!Mai recent am aflat de borderoul de vanzari !Va rog daca detine cineva un raspuns corect pentru mine sa ma lamuresc si eu il astept cu nerabdare !
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 22:33, 30 Decembrie 2012
Puteti valorifica produsele agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, direct către persoane fizice folosind casa de marcat sau catre unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare cu factura si chitanta.
borderoul de vanzari la ce se foloseste ?! Deci pana la urma catre persoane fizice doar cu casa de marcat .Va multumesc mult ,sarbatori fericite !!!
Asa cum vi s-a mai spus, ca P.F.A. aveti statutul de comerciant.

Din ce ati descris mai sus, cred ca, potrivit inregistrarii la O.R.C. sunteti vanzator cu ridicata. In acest context vindeti altor comercianti ceea ce ati produs si le facturati marfa.

Dar aveti si solicitari sa vindeti in cantitati industriale catre persoane fizice si aceasta ne face sa credem ca acelea cumpara ca sa evazioneze statul, dar nu am dovezi sa fac asta si la fel face si statul.

Asa ca, statul, cu ajutorul legislatiei, impune ca vanzarea catre persoane fizice sa se faca cu casa de marcat fiscala si a doua oara, statul, cu ajutorul legislatiei, interzice vanzarea din aceeasi locatie si cu ridicata si cu amanuntul.

Chiar daca vi se pare scump, casa de marcat e doar o parte a solutiei. Vanzarea cu casa de marcat trebuie facuta din alt loc decat cel de unde vindeti cu camionul.

Toate astea sunt necesare ca sa creeze incredere intre parteneri care, in acest caz, sunt comerciantul si statul. E adevarat, nu e egalitate; statul impune si comerciantul se supune, dar statul nu e ceva abstract, suntem noi toti. Asa imi place sa cred. Si, in acest context, al parteneriatului, cred ca trebuie sa fim atenti; statul trebuie sa fie alaturi de mine.

Daca unii dintre noi renunta (cati dintre noi nu fac asta?), atunci statul va fi (oare nu este?) doar al celor care stiu cum "se face".

P.S. (nu stiu daca trebuie sa fac asta aici) Nu exista ca document justificativ in contabilitate borderoul de vanzari.
am gasit pe net ordinul nr.425 din 3 martie 1998 pentru aprobarea normelor metodologice de intocmire si utilizare a formularelor tipizate unde este specificat ca in registrul incasari-plati in coloana 3 se trece felul documentului ,,factura ,chitanta fiscala,bon de vanzare,borderou de vanzari etc.,,DECI exista sau nu borderou de vanzari ca document justificativ in contabilitate ???!!!
Borderoul de vanzari despre care spuneti este un centralizator al vanzarilor, al documentelor justificative care atesta vanzarea, dintr-o zi, saptamana sau luna, dar nu e document justificativ in sine asa cum este borderoul de achizitie, in cazul cumpararilor de la persoane fizice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta vs bon fiscal ioanaep ioanaep Buna ziua, Stie cineva daca mai nou o societate este obligata sa emita bon fiscal catre o alta societate....? Eu nu stiu de asa ceva, poate stie ... (vezi toată discuția)
Vanzare materiale de constructii (ocazional), catre persoana fizica, cu chitanta Herra_ Herra_ Doresc sa vand din depozitul de materiale de constructii, ocazional, marfa catre o persoana fizica. Din depozit vand doar catre PJ sau PFA, cu factura si ... (vezi toată discuția)
O problema incalcita ellutza_me21 ellutza_me21 O societate comerciala care are activititatea de comert cu ridicala al materialului lemnos si al materialelor de constructii - CAEN 4673, (pe certificatul ... (vezi toată discuția)