avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Termen introducere plangere contraventionala
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Termen introducere plangere contraventionala

Bună ziua. La data de 26.11.2012 s-a constatat o contravenţie. S-a încheiat un proces verbal, care a ajuns la persoana sancţionată la data de 11.12.2012. S-a formulat o plângere contravenţională care a fost introdusă la Judecătorie la data de 28.12.2012. Întrebarea este: s-a depăşit termenul de 15 zile şi acţiunea este tardiv introdusă? Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:35, 29 Decembrie 2012
Revin: Plângerea contravenţională urmează a fi respinsă ca fiind tardiv introdusă. Mai există alte căi pentru contravenient pentru a se putea judeca pe fond, independent de această introducere tardivă?
Nu există o altă cale întrucât neintroducerea plângerii contravenţionale în termenul de 15 zile prevăzut de lege este sancţionată cu decăderea. În absenţa unor dispoziţii în legea specială (nu ştim care este acea lege întrucât nu aţi precizat care a fost temeiul legal al încheierii procesului verbal de contravenţie), devin aplicabile dispoziţiile art. 103 Cod procedură civilă.
Art. 103
(1)Neexercitarea oricărei căi de atac şi neîndeplinirea oricărui alt act de procedură în termenul legal atrage decăderea, afară de cazul când legea dispune altfel sau când partea dovedeşte că a fost împiedicată printr-o împrejurare mai presus de voinţa ei.
(2)În acest din urmă caz, actul de procedură se va îndeplini în termen de 15 zile de la încetarea împiedicării; în acelaşi termen vor fi arătate şi motivele împiedicării.

"Împrejurare mai presus de voinţa părţii" în sensul art. 103 Cod procedură civilă este o împrejurare obiectivă, asimilabilă forţei majore, pe care partea nu o putea prevedea sau depăşi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am introdus în termen plângerea contravenþionalã? glontzi81 glontzi81 Buna seara si la multi ani! Am primit o amenda in data de 18.12.2012,iar contestatia am depus-o catre Judecatorie,prin Posta cu confirmare de primire in data ... (vezi toată discuția)
Reintroducere actiune dupa anulare ca netimbrata Rebecca_Mircescu Rebecca_Mircescu Buna ziua, in speta am facut o contestatie impotriva unui p-v de contraventie pentru parcare nelegala care mi-a fost anulata ca netimbrata ( a fost greseala ... (vezi toată discuția)
Trei procese verbale de constatare a contraventiei pentru circulare fara a detine rovinieta imasammy2011 imasammy2011 Bana seara, In urma cu cateva saptamani, mai exact pe la inceputul lui ianuarie , am primit prin posta cateva (3) procese verbale de constatare a ... (vezi toată discuția)