avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune testament

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie la care sper sa obtin un sfat: defunctul a murit acum 3 luni. A lasat testament pentru 2 nepoti (de frate), care primesc 50% din apartamentul defunctului. Testamentul este autentic, inscris la notar. Pe mine ma intereseaza cum se deschide efectiv succesiunea, pentru ca pana acum nici unul din cei doi mostenitori nu a facut vreun demers in acest sens.

PS: nu exista copii, sot sau parinti ai defunctului.
Cel mai recent răspuns: d_doinita , utilizator 13:01, 28 Decembrie 2012
Succesiunea este deja deschisa din momentul decesului.
Dezbaterea succesiunii testamentare se face la fel ca si o succesiune legala prin prezentarea in fata notarului a unei persoane care sa aiba vocatie succesorala, adica sa fie chemat la mostenire prin lege sau testament.
Aceasta persoana va aduce cu ea si urmatoarele acte:
- cererea care va cuprinde urmatoarele date : data decesului si ultimul domiciliu al defunctului; numele, prenumele si domiciliul succesibililor, bunurile succesorale si eventualele datorii ale defunctulu;
- actele de stare civila: certificatul de deces al autorului, certificatul de nastere al succesorilor, si, dupa caz, certificatul de casatorie;
- actele de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile ale defunctului si adeverinta (certificat) de rol, fiscal sau agricol eliberata de Primarie (administratia financiara) referitoare la bunurile imobile ale defunctului;
- martor(i), in completarea probelor privind existenta mostenitorilor si a bunurilor succesorale.
- Testament (autentic sau olograf).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor adita100a adita100a cum se obtine un certificat de mostenitor,ce acte trebuie,si de unde se procura (vezi toată discuția)
Cum devin proprietar pe terenul unde am casa amplasata? sinad sinad Buna ziua! Vin la dvs. cu o mare rugaminte si daca se poate sa imi raspundeti. Eu si fratele meu suntem mostenitori ai tatalui meu care a murit in urma cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune costels costels deschiderea succesiunii se poate face la orice notar? se poate deschide succesiune in Bucuresti pt . ca proprietatea e in alt judet? (vezi toată discuția)