avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Tentativa de Furt sau Furt Calificat ???
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Tentativa de Furt sau Furt Calificat ???

Buna seara, dupa lungi discutii am preferat sa va intreb si sa ascult si parerile voastre referitoare la un caz.
Pe timp de noapte, 2 persoane patrund prin efractie intr-un apartament situat la etajul 1 fortand fereastra. Odata intrati, incep sa adune toate lucrurile de valoare din apartament (aur, bani) introducandu-le intr-o soseta.
observand ca Politia a inconjurat blocul, au aruncat soseta si au incercat sa fuga pe usa care dadea pe casa scari fortand yala. Persoanele respective au fost prinse in flagrant in interiorul apartamentului fara nici un bun asupra lor . intrebarea mea este urmatoarea : VORBIM DE TENTATIVA DE FURT SAU FURT CALIFICAT ??
va rog sa motivati
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:27, 29 Decembrie 2012
Din punctul meu de vedere este tentativa insa exista opinii mai multe, majoritare chiar, in senul ca ar fi furt ca si infractiune consumata.
Se sustine ca ar fi intrat in posesia bunului hotul si de aceea ar fi infractiune consumata.

In general nici nu exista probe concrete ca sa se ajunga la furt consumat.
In cazul dvs. ar exista probe datorita acelei sosete si a lucrurilor ravasite...
Intrarea in posesie se face in momenul in care pune mana pe acele bunuri.

Din punctul meu de vedere pentru a exista posesie efectiva trebuie sa iasa cu bunul din casa pentru ca in caz contrar nu a survenit o insusire.

Se poate face o aparare argumentata de 3-4 pagini pe aceste aspecte.
Faptele savarsite de faptuitori sunt in faza consumata sub aspectul laturii obiective si subiective ,deoarece in momentul surprinderii avusese loc deja deposedarea de bunuri, chiar daca faptuitorii nu au apucat sa fuga cu ele.Furtul s-a consemnat in momentul in care au adunat lucrurile de valoare din apartament si le-au introdus in soseta,practic in acel moment bunurile au trecut sub puterea de dispozitie a faptuitorilor.
Pentru motivul ca faptuitorii dupa consumarea faptei nu au putut ramane in posesia bunurilor furate,forma de savarsire a faptei odata consumata ,nu se poate converti intr-o forma imperfecta(tentativa).In concluzie,in opinia mea, este furt calificat.
Tocmai pentru ca nu se aflau in posesia bunurilor in opinia mea ar constitui tentativa insa in jurisprudenta se cam considera furt consumat din cate stiu eu.
A avea bunul in posesie inseamna a iesi din casa dupa parerea mea pentru ca atata timp cat nu s-a iesit din apartament nu a survenit insusirea efectiva sub forma posesiei...
Este daca vreti cumva, precum furtul din supermarket insa cu anumite particularitati.Exista si asemanari si deosebiri in mod evident...
Nu am avut niciun caz de acest fel intr-o astfel de prezentare, dar in mod sigur se poate face o aparare deosebit de puternica si plauzibila sub aspect juridic.
Este insa mult de gandit...
V-am dat doar o coordonata...si cu siguranta ca exista mai multe...
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Decembrie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt&talharie&tentativa la infractiunea de talharie ContSters74561 ContSters74561 Un hot a intrat pe un geam deschis intr-un apartament situat la parterul unui bloc. Cand scotocea prin casa dupa unele bunuri de valoare mare si bani, a fost ... (vezi toată discuția)
Incalcarea domeniului privat bloomkira bloomkira buna ziua! Locuiesc in casa mamei mele pt ca aceasta nu este in tara si acolo am si domiciliul,problema este ca in timp ce eu eram la un examen o persoana a ... (vezi toată discuția)
Când o persoană intră într-o curte de unde încearcă să sustragă bunuri, dar până la urmă le abandonează, este tentativă de furt sau tentativă de furt calificat prin violare de domiciliu? viorelv viorelv Dacă o persona intră impunând de o poarta care se deschide sor fiinf doar lipita într-o o curte de unde incearca sa sustragă bunuri dar până la urmă ... (vezi toată discuția)