avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incadrare C.O.R. & spor de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incadrare C.O.R. & spor de vechime

1.Ce lege si articol obliga un angajator sa incadreze un salariat cu coduri C.O.R. avizate de Ministerul muncii din Romania? Eu am activitate de inginer imbunatatire continua si sunt incadrat cu COR de inginer mecanic . Este corect? Care este codul COR de inginer specialist imbunatatire continua procese? (am cursuri si proiecte in domeniu)
2.In 2001 mi s-a recalculat salariul incluzand in acesta si sporul de vechime de atunci=10%, rezultand salariu individual. Dupa 11 ani nu mi s-a actualizat salariul cu vechimea =25% conform grilei din codul muncii. Angajatorul a respectat legea? Ce pot face pentru includerea sporului de vechime actual in salariu?Care lege obliga angajatorul sa includa sporul de vechime in salariu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:55, 29 Decembrie 2012
1.Legea nr.76/2002:
Art. 15. - Utilizarea Clasificãrii ocupaţiilor din România este obligatorie la completarea documentelor oficiale.

2. Art. 113. - Constituie contravenţie urmãtoarele fapte:
....
b) neutilizarea Clasificãrii ocupaţiilor din România prevãzute la art. 15;
....

3. art.17 C.mun.
(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
.....
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
.......
(4) Elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.


4. Sporul de vechime nu este reglementat de Codul Muncii .. acesta poate fi prevazut in ccm aplicabil sau in reg.intern al angajatorului ..

5. Potrivit principiului libertatii de vointa ciontractuale , partile pot stabili ca sporul de vechime sa fie inclus in salariu, daca o astfel de prevedere nu este reglementata in ccm aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.
1. Codul muncii prevede ca orice contract individual de munca trebuie sa contina functia/ ocupatia conform specificatiilor COR . Intrucat in COR nu exista functia "inginer imbunatatire procese", chiar daca asa scrie pe diploma dvs., angajatorul e obligat sa va dea un cod COR existent si probabil ca pe acesta l-a gasit ca fiind cel mai apropiat de ocupatia dvs.
Codurile COR nu cuprind inca multe ocupatii existente la noi in tara, actualizarea lor se face cu oarecare intarziere.

2. Sporul de vechime este un spor pe care nu-l mai aveti. Nu aveti motiv de a reclama actualizarea acestuia. Foarte multe firme si-au simplificat sistemele de salarizare, incluzand in salariul brut anumite sporuri. Angajatii au beneficiat atunci de majorarea salariului cu procentele de sporuri asa cum le aveau la data inglobarii acestora. Daca in CCM pe unitate sau in regulamentul intern nu s-a prevazut o reactualizare a salariilor identica cu majorarile fostelor sporuri acordate, atunci nu mai aveti ce face.

Codul muncii:
ART. 17
(1) Anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă, angajatorul are obligaţia de a informa persoana selectată în vederea angajării ori, după caz, salariatul, cu privire la clauzele esenţiale pe care intenţionează să le înscrie în contract sau să le modifice.
(2) Obligaţia de informare a persoanei selectate în vederea angajării sau a salariatului se consideră îndeplinită de către angajator la momentul semnării contractului individual de muncă sau a actului adiţional, după caz.
(3) Persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu privire la cel puţin următoarele elemente:
a) identitatea părţilor;
b) locul de muncă sau, în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea ca salariatul să muncească în diverse locuri;
c) sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului;
d) funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative, precum şi fişa postului, cu specificarea atribuţiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmează să îşi producă efectele;
h) în cazul unui contract de muncă pe durată determinată sau al unui contract de muncă temporară, durata acestora;
i) durata concediului de odihnă la care salariatul are dreptul;
j) condiţiile de acordare a preavizului de către părţile contractante şi durata acestuia;
k) salariul de bază, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum şi periodicitatea plăţii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normală a muncii, exprimată în ore/zi şi ore/săptămână;
m) indicarea contractului colectiv de muncă ce reglementează condiţiile de muncă ale salariatului;
n) durata perioadei de probă.
(4) Elementele din informarea prevăzută la alin. (3) trebuie să se regăsească şi în conţinutul contractului individual de muncă.
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 20 de zile lucrătoare de la data apariţiei modificării, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege.
(6) La negocierea, încheierea sau modificarea contractului individual de muncă, oricare dintre părţi poate fi asistată de terţi, conform propriei opţiuni, cu respectarea prevederilor alin. (7).
(7) Cu privire la informaţiile furnizate salariatului, prealabil încheierii contractului individual de muncă, între părţi poate interveni un contract de confidenţialitate.

ART. 34
(1) Fiecare angajator are obligaţia de a înfiinţa un registru general de evidenţă a salariaţilor.
(2) Registrul general de evidenţă a salariaţilor se va înregistra în prealabil la autoritatea publică competentă, potrivit legii, în a cărei rază teritorială se află domiciliul, respectiv sediul angajatorului, dată de la care devine document oficial.
(3) Registrul general de evidenţă a salariaţilor se completează şi se transmite inspectoratului teritorial de muncă în ordinea angajării şi cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariaţilor, data angajării, funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative, tipul contractului individual de muncă, salariul, sporurile şi cuantumul acestora, perioada şi cauzele de suspendare a contractului individual de muncă, perioada detaşării şi data încetării contractului individual de muncă.
ana_cer a scris:

....
2. Sporul de vechime este un spor pe care nu-l mai aveti. Nu aveti motiv de a reclama actualizarea acestuia. ....


Exista motive de a reclama sau promova o actiune in instanta impotriva angajatorului ...

Buna ziua!
Am cautat si gasit pe site-ul MM urmatorul cod COR: 242102 specialist îmbunătăţire procese si doresc acest cod care descrie perfect rolurile si responsabilitatile ( R&R) mele actuale.
In fisa postului actuala nu se specifica nimic de R&R ca inginer mecanic ci doar R&R de imbunatatire continua.
Multumesc pentru raspunsuri si va urez "Sarbatori Fericite"!
Nu aveti decat sa purtati o discutie amiabila cu angajatorul dvs si sa-i comunicati codul COR care corespunde exact situatiei dvs ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare cod cor buia buia O persoana a fost angajata ca muncitor necalificat - Paznic cod COR 962907, a facut un curs de calificare si a primit un Certificat de Calificare ... (vezi toată discuția)
Functie cor nicoletaart nicoletaart Buna ziua, Vreau sa angajez o persoana in functia de inginer, dar am vazut ca aceasta functie nu exista, doar inginer. A terminat la institutul de petrol ... (vezi toată discuția)