avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se fac acte pe casa?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se fac acte pe casa?

ce acte sunt necesare ce trebuie sa faca cel caruia i se incredinteaza si ce trebuie sa faca cel care o incredinteaza ?
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 22:58, 29 Decembrie 2012
Mergeti la notar sa va informati.
Exista vanzare, donatie, etc...
ma intereseaza doar stiuatia in care parintele pe al carui nume este casa vrea sa faca acte unuia dintre copii
Da, exista mai multe modailitati juridice a transmiterii proprietatii.
Partile pot alege modalitatea juridica concreta in functie de ceea ce doresc ei.
Este insa bine sa se informeze sub aspect juridic mai inainte de a face actul si notarul nu cred ca va sta sa acorde consultanta juridica.
Notarul va face actul dupa cum vor partile.
Dati toate datele..asa nu se poate ghici din exprimarea dvs....
Parintele proprietar pe timpul vietii sale poate sa instraineze in orice mod orice bun imobil pe care I'l are in proprietate oricui. Adica poate sa vanda, sa doneze, sa incheie contract de intretinere, renta viagera , acte inter vivos, adica acte care isi produc efectele in timpul vietii.
Poate face testament, act care isi produce efectele dupa decesul sau.
Insa , avand in vedere ca exista si alti copii, acestia ar putea in cazul donatiei si testamentului, la decesul parintelui sa ceara reductiunea liberalitatilor excesive pentru ca I se incalca rezerva succesoala, de care nu piste dispune nici macar cel care doneaza sau lasa mostenire prin testament, caci este prezvazuta de lege. La fel se poate intampla cu contractul ce vanzare cumparare cu orice fel de clauza, contractul de intretinere si cel de renta viagera, daca celelalt copil nu consimte la instrainarea facuta in favoarea fratelui. Adica acel copil care nu nu beneficiaza de imobil si nu a dat nici declaratie ca este de acord cu instrainarea facuta de parintele sau celuilalt frate poate sa se foloseasca de prezumtia ca aceste instrainari sunt donatii si sa ceara reductiunea lor la decesul parintelui. Sarcina incumba celui care invoca prezumtia.
Sfat faceti act de vanzare cumparare fara nicio clauza cu pret real sincer si serios, avand grija ca sa se vada urma banilor, adica plata sa se faca prin transfer. Sau incheiati orice alt act enumerat mai sus avand declaratia in act a fratelui ca este de acord si consimte la instrainare.
Daca plata se va face prin transfer bancar ar insemna ca s-ar plati pretul...iar in realitate pare sa fie vorba de o donatie deghizata...
Daca ii spuneti la notar ca nu platiti niciun ban nu o sa va faca actul de vanzare cumparare.
Este bine sa fiti informat cand mergeti la notar si nu sa ii povestiti ceea ce vreti in realitate.
In general se consulta in prealabil avocatii in astfel de probleme pentru ca notarul sa nu stie despre ce este vorba in realitate.
Nu cred ca exista notari care sa faca un act juridic stiind ca in realitate este vorba de un alt act juridic...
Nici legal nu ar fi...

Alte discuții în legătură

Cum poate ceda soțul supraviețuitor cota sa din moștenire unuia dintre fii? solters solters Apartamentul parintilor a fost cumparat in timpul casatoriei de tata si mama si vreau sa intreb dupa succesiune intre mine tata si frate ,tata poate ceda ... (vezi toată discuția)
In cazul meu,donatie, act de v-c cu acordul fratelui sau contract de intretinere? veveritz veveritz Suntem doi frati,din doua casatorii ale tatalui nostru.Tatal meu se considera achitat fata de celalalt fiu al sau din punct de vedere al mostenirii, si doreste ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare -cumpărare cu uzufruct viager Darmar Darmar Buna ziua! Părinții mei au dat locuința fratelui meu. Noi ceilalti frați am fost de acord cu condiția ca fratele respectiv sa ii întrețină pe ... (vezi toată discuția)