avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare -cumpărare cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare -cumpărare cu uzufruct viager

Buna ziua! Părinții mei au dat locuința fratelui meu. Noi ceilalti frați am fost de acord cu condiția ca fratele respectiv sa ii întrețină pe părinți. Săptămâna trecută au fost făcute actele, părinții nestiind carte au mers și au semnat fără să întrebe nimic, bazandu-se pe corectitudinea fratelui. Acum cand a fost luat contractul de la notar avem surpriza sa vedem ca este un contract de vanzare-cumpărare cu uzufruct viager si nu un contract de întreținere cu uzufruct viager. Intrebarea este: MAI POATE FI ATACAT ACEST CONTRACT. DACĂ DA , DE CINE???
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 19:02, 4 Octombrie 2018
Da, in temeiul art 1091 alin 4 din Codul civil
"Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare."

"Pana la dovada contrară ", insemnand ca fratele trebuie să facă dovada achitării prețului menționat în contract.
Pana atunci, actul este presupus a fi donație deghizată, fiind supus reductiunii.
De sticat nu o sa reușiți. Însă dacă instanța il considera donație, fie se va reduce, primind fiecare cate o porțiune din imobil, fie fratele cumparator va fi obligat să achite fiecaruia o sulta.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Darmar, ca sa intelegeti mai clar ...chestiunea cu art.1091 (4) este valabila dupa decesul parintilor si in conditiile in care-l dati in judecata (cu tot tam-tamul necesar) pe fratele dvs, adica simplu nu va fi. In plus, daca spuneti ca ceilalti frati au fost de acord, se impune sa precizati cum anume si-au exprimat acordul, pentru ca daca au facut-o la notar, si au semnat nestiind ce semneaza, atunci problema este si mai aspra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere LucicaBuzea LucicaBuzea Buna ziua,matusa mea vrea sa imi faca un contract de intretinere,apartamentul ei ,urmand sa-mi ramana mie mostenire.Nu a fost casatorita si nu are copii,In ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare -cumparare locuinta catre unul dintre copiii Dl_Sandu Dl_Sandu Buna ziua, familie cu patru copiii,parintii pot face act de vanzare- cumparare a locuintei lor, catre unul dintre copiii, chiar daca ceilalti nu sunt de ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare denisa25 denisa25 exista vreo lege prin care sa poti face un act (de vanzare cumparare , ori cu clauza viagera sau ceva de genul ) sa intri in dreptul de proprietar doar ... (vezi toată discuția)