avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitanta de mana vanzare teren-termen prescriptie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitanta de mana vanzare teren-termen prescriptie?

In anul 1998 a fost redactata o chitanta de mina prin care s-a vindut o cota ideala de 1/2 casa si teren . Are termen de prescriere ? Dupa cite stiu terenul nu se poate vinde pe chitanta de mina .
Cel mai recent răspuns: VOVA6 , utilizator 20:04, 18 Aprilie 2013
In raport de eventuala fapta prevazuta de legea penala referitor la chitanta de mana ,nu are relevanta majora inexistenta autorizatiei de constructie a edificiului
ynocentta a scris:

In raport de eventuala fapta prevazuta de legea penala referitor la chitanta de mana ,nu are relevanta majora inexistenta autorizatiei de constructie a edificiului

Nu am ''legat'' chitanta de mina de faptul ca acea constructie nu are autorizatie.A fost o intrebare separata.Chitanta de mina este o bazaconie . Nu este semnata de martori , nu este semnata de eventualui cumparator , nu este stipulat nicaeri ca cineva vinde ceva . Este un inscris in care cineva recunoaste ca a primit ''cota parte din contravaloarea...etc'' . Nu se stie care ar fi ''contravaloarea'' , nu se stipuleaza daca si la ce data se face un act notarial . Asta este act de vinzare cumparare ? Sau ar putea fi interpretat ca un atecontract ? Ma gindesc ca este foarte ambuguu...
Ultima modificare: Joi, 3 Ianuarie 2013
lancranjan, utilizator
Art. 2 alin. (1) al Titlului X din Legea nr. 247/2005, avand in vedere faptul ca prin pretinsa vanzare s-a vandut terenul intravilan pe care este construita casa:

"Terenurile cu sau fără construcţii, situate în intravilan şi extravilan, indiferent de destinaţia sau de întinderea lor, pot fi înstrăinate şi dobândite prin acte juridice între vii, încheiate în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute."

"În cazul în care prin acte juridice între vii se constituie un drept real asupra unui teren cu sau fără construcţie, indiferent de destinaţia sau întinderea acestora, dispoziţiile alin. (1) se aplică în mod corespunzător.".
Am cutat cele de mai sus . Va rog , nu gasesc textul in forma autentica . Nu inteleg ce inseamna '' titlul x ''si daca chjiar asa spune in text . Va rog frumos lamuriti ma .
Am cautat cele de mai sus . Va rog , nu gasesc textul in forma autentica . Nu inteleg ce inseamna '' titlul x ''si daca chjiar asa spune in text . Va rog frumos lamuriti ma .

VOVA6 a scris:

Art. 2 alin. (1) al Titlului X din Legea nr. 247/2005, avand in vedere faptul ca prin pretinsa vanzare s-a vandut terenul intravilan pe care este construita casa:

.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook

"Terenurile cu sau fără construcţii, situate în intravilan şi extravilan, indiferent de destinaţia sau de întinderea lor, pot fi înstrăinate şi dobândite prin acte juridice între vii, încheiate în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute."

"În cazul în care prin acte juridice între vii se constituie un drept real asupra unui teren cu sau fără construcţie, indiferent de destinaţia sau întinderea acestora, dispoziţiile alin. (1) se aplică în mod corespunzător.".
Deci daca pe teren se afla o constructie si s-a vindut cu chitanta de mina , aceasta chitanta ar putea fi anulata in firtutea faptului ca este construit ceva pe teren care ar fi trebuit sa se vinda cu act notarial ?

Alte discuții în legătură

Chitanta de mana si contract de vanzare cumparare pentru aceeasi cota- consecinte? ContSters264774 ContSters264774 Ma confrunt cu urmatoarea problema : Am cumparat la notariat o cota indiviza de 1/3 din casa si teren unde mai sunt 2 coproprietari cu cite 1/3 . Deci am ... (vezi toată discuția)
Mostenitori luciano72 luciano72 un act de vanzare cumparare facut de mana din care un cumparator este si martor si fara a fi prezent un notar ,este valabil? (vezi toată discuția)
Nelamurire cu chitanta de mina dncl dncl Buna seara!tata a vindut un teren in 92 cu chitanta de mina, dar titlu a venit abia in 97 si nu a mai avut loc vinzarea la notar!tata a decedat intre timp, iar ... (vezi toată discuția)