avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... UZUCAPIUNE NUMERE CADASTRALE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

UZUCAPIUNE NUMERE CADASTRALE

Buna ziua !
Conform noului Cod Civil, exista uzucapiunea tabulara de 5 ani si extratabulara de 10 ani.
Daca am un imobil pe care l-am masurat si OCPI teritorial i-a alocat un numar cadastral provizoriu fara Carte Funciara, peste 5 ani pot cere Uzucapiune tabulata sau trebuie 10 extratabulara. Acel teren il detin si platec impozit pentru el.
Deci ma intereseaza daca alocarea acelui nr. cadaastral imi permite sa il revendic la 5 ani (uzucapiune tabular) ?


Va multumec pentru ajutor !
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 16:09, 2 Ianuarie 2013
Buna ziua si LA MULTI ANI!
Dispozitiile referitoare la aceste doua tipuri de uzucapiune imobiliara astfel cum au fost modificate se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a Noului Cod Civil, respectiv dupa data de 1 octombrie 2011.
In ceea ce priveste uzucapiunea tabulara de 5 ani, prevazuta de art. 931 NCC, aceasta operează numai in situatia in care sunteti posesorul imobilului respectiv, cu buna – credinta considerandu-va proprietar, dar in baza unui titlu nevalabil, si sunteti inscris cu dreptul dvs. asupra imobilului in cartea funciara. Daca dupa momentul inregistrarii cererii de inscriere in cartea funciara, exercitati o posesie utila si neviciata timp de 5 ani, atunci se poate dobandi dreptul de proprietate prin intermediul uzucapiunii tabulare de 5 ani, care nu mai poate fi contestat, de la momentul inregistrarii cererii de inscriere. Pentru a se putea dobandi astfel dreptul de proprietate, buna – credinta trebuie sa existe atat in momentul intrarii in posesie, cat si la data inregistrarii cererii de inscriere in cartea funciara.
Va multumesc pentru raspuns, dar va mai rog o lamurire:
Eu am inregistrat acel imobil la OCPI si mi-sa alocat pt el nr. cadastral pe baza de plan si documentatie depusa de ing autorizat. Tot odata el spune ca daca nu am un act valid de proprietate nu pot cere inregistrarea in cartea funciara. Avand nr. cadastral provizoriu daca fac cerere de inregistrare in Cf va fi respinsa. Trebuie sa tin cererea respinsa 5 ani si apoi pot da la uzucaouine tabulara de 5 ani.

Nu stiu intreb ce pot face ?

V a multumesc !
"Art.26 al L.7/1996 actualizatala pct 4 arata ca inscrierile sunt de 3 feluri-
-intabularea
-inscrierea provizorie a dr.reale sub conditia justificarii ulterioare
-notarea"
Consider ca pentru a uzucapa tabular , trebuie sa fiti inscris in cartea funciara provizorie.
In ceeace priveste inscrierea provizorie, de care ati intrebat, ANCPI , prin protocoalele semnate cu Uniunea notarilor, cu Asociatia romana a bancilor, etc, arata ca :
înscrierea provizorie a acestor drepturi sub condiţia justificării lor ulterioare (drept sub condiţie suspensivă; drept real constituit in temeiul unei hotărâri judecătoreşti ce nu a rămas irevocabilă; dobândirea unui drept tabular care, anterior a fost înscris provizoriu; radierea dreptului de ipoteca când debitorul a consemnat sumele pentru care a fost înscrisă ipoteca ori privilegiul imobiliar; când pentru soluţionarea cererii sunt necesare înscrisuri suplimentare, care nu aduc atingere fondului dreptului ce se cere a fi înscris şi nu fundamentează noi capete de cerere)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune henriettebondar henriettebondar As avea cateva intrebari in legatura cu [b]uzucapiunea extratabulara[/b],avand in vedere ,,perioada de tranzitie,, de la Codul Civil din 1864 la Noul Codul ... (vezi toată discuția)
Teren agricol adina69 adina69 am vindut un teren agricol de 5ha si ,o parte ,800m au ramas deoarece unul din unchi a decedat iar copii nu au nici bani si nici nu vor nimic ,asa ca nu au ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune garsoniera Nechifor Georgel Nechifor Georgel In cazul in care proprietarii unei garsoniere au decedat in cursul anului 2013, nu au avut copii, dar au avut frati si surori(eu sunt nepot), pot dobandi drept ... (vezi toată discuția)