avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu ingrijire copil cu boala contagioasa
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu ingrijire copil cu boala contagioasa

Buan ziua,

Copilul meu s-a imbolnavit de varsat de vant. Eu lucrez si am platita la zi contributia la asigurarile de sanatate iar sotia mea este coasigurat. Problema este ca sotia s-a angajat chiar zilele astea si urmeaza cursuri de specialitate in afara localitatii. Asa ca a ramas in sarcina mea sa raman cu pruncul bolnavicios acasa. Din pacate medicul de familie a refuzat sa imi de-a concediu medical. Justificarea a fost ca sotia nu a contribuit in ultimile 22 de zile la asigurarile de sanatate. Am verificat pe site-ul cnas si atat eu cat si sotia aparem ca si contribuabili. Este corecta decizia medicului de familie.? As vrea un raspuns cat mai repede posibil sa stiu cum ma descurc cu micul bolnavicios de luni.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 22:36, 23 Ianuarie 2013
1. Ar fi fost bine sa va dea si temeiul legal pentru a va convinge.

2. Faceti o sesizare la CNAS, pe e-mail, la: [ link extern ]
Exista niste diferente intre cele doua tipuri de concedii medicale:

1. Concediul de ingrijire a copilului bolnav
- indemnizatia este 85% din baza de calcul;
- indemnizatia se suporta integral din FNUASS;
- medicul de familie va poate da pana la 14 zile calendaristice, iar medicul specialist atat cat e nevoie pana la vindecarea copilului, se pot depasi si 90 de zile calendaristice.


2. Concediul pentru incapacitate temporara de munca
- indemnizatia este 75% din baza de calcul;
- indemnizatia se suporta de catre angajator pentru primele 5 zile calendaristice, apoi din FNUASS;
- medicul de familie va poate da maximum 30 de zile calendaristice, apoi trebuie sa mergeti la medic specialist pentru boala dvs. "inchipuita". Ce faceti atunci, daca trebuie sa mai stati cu copilul acasa?

Se doreste economie la fondul de sanatate (FNUASS) ? Va afecteaza si financiar, iar daca in urmatoarele 12 luni aveti nevoie pentru dvs. de medical (Doamne fereste, nu va doresc asa ceva!) nu veti mai primi, ca l-ati consumat deja. Nu e normal ce au facut.
Parerea mea e ca ar trebui insistat pentru anularea certificatului primit si emiterea unuia corect, pentru ingrijirea copilului bolnav.
Multa sanatate micutului!


Norme la OUG nr.158/2005:
ART. 25
(1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, în una sau mai multe etape.
(2) În cazul menţinerii incapacitãţii temporare de muncã pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de cãtre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30 de zile calendaristice, pânã la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnãvire.
(3) Durata cumulatã a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporarã de muncã nu poate depãşi 30 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnãvire, indiferent de cauza acesteia. Dupã totalizarea a 30 de zile calendaristice acordate de cãtre medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de cãtre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevãzute de lege.
Raspunsul medicului a fost urmatorul:
Sotia nu poate beneficia de acest concediu pentru ca nu a fost angajata in ultimile 12 luni.
Si implicit nici eu nu pot beneficia de acest concediu de ingrijire a copilului bolnav.

Eu am platite la zi toate taxele la stat si sunt sanatos tun. Nu am avut o zi de concediu medical de cand lucrez.
Sotia este angajata pe termen nelimitat incepand cu data de 03.01.2013.
Cea mica s-a imbolnavit pe 04.01.2013 de varsat de vant.
Ce se intampla daca duc la resurse umane un certificat medical in care apare ca am stat acasa pentru ca am fost bolnav? Ceea ce este o minciuna.
Nu inteleg de ce eu nu pot beneficia de acest concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav.
In acest moment eu luni tebuie sa merg la lucru, la fel si sotia. Ce parinte sunt eu daca nu pot merge la un control medical cu propriul copil.
Daca orice strain poate merge cu copilul meu la medic si poate lua decizii in locul meu, unde se duce tara asta?
Ajungem mai rau ca in Africa? De ce se mai fac legi daca nu se respecta?
Aveti dreptul dvs. personal, ca angajat asigurat in sistem si ca parinte, la concediul medical pentru ingrijirea copilului bolnav. N-are nici o legatura asta cu situatia sotiei.
Legea prevede clar ca se acorda oricaruia dintre parinti.
Mare-i gradina ...
1. Colega @ana_cer v-a dat textele de lege care va permit sa beneficiati dvs. de concediu pentru ingrijirea copilului bolnav dar dvs. luati de bune vorbele medicului, fara sa va dea textul de lege care spune ce zice medicul.

2. V-am recomandat sa faceti o sesizare la CNAS, pe e-mail (vedeti mesajul meu anterior).

3. Mai aveti si posibilitatea sa il dati in judecata pe medic dar asta va ia mult timp.

Alte discuții în legătură

Cat concediu medical primeste mama dupa operatie pe cord copil? elennna elennna Buna ziua. Mi-am operat baietelul de 3 ani pe cord si nu am primit concediu decat pe perioada spitalizarii necesare interventiei, respectiv 2 saptamani. Nu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Gabytza13 Gabytza13 Buna ziua,am si eu doua fetițe care sunt bolnave (scarlatina) si am fost la medicul de familie pentru a-mi acorda concediu medical pentru ingrijire copil ... (vezi toată discuția)
La cate zile de concediu medical pentru ingrijirea copilului pana in 7 ani am dreptul in 12 luni? mos_gerila2004 mos_gerila2004 as vrea sa stiu pt ca legile sunt total abramburite, cate zile de CM pt ingrijire copil am voie intr-un an si cum si cine le poate acorda. (vezi toată discuția)