avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Incinerarea corpului lui Sergiu Nicolaescu si reactia ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Incinerarea corpului lui Sergiu Nicolaescu si reactia BOR

Unu. Se pare ca Sergiu Nicolaescu a dispus prin testament ca trupul lui sa fie incinerat. E dreptul fiecaruia sa faca ce doreste - in limitele legii, desigur - cu trupul sau iar art. 80 din Codul civil stabileste ca fiecare om poate dispune cu privire la propriile funeralii.
Doi. Odata ce stirea a aparut in mass-media a urmat reactia BOR insotita de discursurile unora dintre cei care conduc aceasta institutie care m-au lasat perplex. Pe scurt, reprezentantii de frunte ai ortodoxiei tunau si fulgerau impotriva practicii necrestine a incinerarii trupurilor aratand ca Sinodul BOR a stabilit ca oricare preot care slujeste la o astfel de ceremonie va ajunge sa fie exclus din preotie :O
Trei. Cu riscul de a fi excomunicat ma vad silit sa amintesc ca incinerarea a fost aproape mereu privita in mod ambivalent: atat ca o jertfa placuta divinitatii care cel putin in Vechiul Testament se bucura nespus de cate ori i se aduceau arderi de tot dar si ca un semn al distrugerii totale a unor simboluri (de ex. arderea idolilor ori a cetatilor cucerite)

Facerea 22.2
ªi Dumnezeu i-a zis: "Ia pe fiul tău, pe Isaac, pe singurul tău fiu, pe care-l iubeşti, şi du-te în pământul Moria şi adu-l acolo ardere de tot pe un munte, pe care ţi-l voi arăta Eu!"
Deuteronomul 13.16
Iar prăzile ei să le aduni toate în mijlocul pieţii ei şi să arzi cu foc cetatea şi toată prada ei, ca ardere de tot Domnului Dumnezeului tău; să fie ea pe vecie dărâmată şi niciodată să nu se mai zidească.
etc.

Veti spune, probabil, ca dupa venirea lui Iisus Christos acest lucru trebuie ca s-a schimbat, nu-i asa? Da, s-au schimbat. Insa nu in sensul ca incinerarea trupului ar fi necrestina ci, dupa cum rezulta dintr-o sursa si dintr-un citat de prima marime ar fi un sacrificiu inutil in lipsa dragostei.

ªi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte. Apostolul Pavel, Epistola intaia catre Corinteni 13.3

Patru. Trebuie sa constat cu dezamagire ca niciunul dintre dreptcredinciosii preoti ortodocsi nu au gasit de cuvinta sa-si riste slujba nu pentru ca sa-i faca o slujba ortodoxa pe care, foarte probabil, Sergiu Nicolaescu nu si-o dorea de vreme ce a dispus incinerarea trupului sau, ci pentru a face un marunt gest demn de mult predicata dar nepracticata dragoste crestina, aducandu-i un ultim omagiu regizorului Sergiu Nicolaescu fara sa-i puna la indoiala vointa.
Cinci. Marlanii isteric-ortodoxizati care i-au huiduit sotia la iesirea din crematoriu, fara macar sa fie amendati pentru tulburarea linistii publice de impotenta noastra politie, nu sunt decat purtatorii de cuvant ai societatii noastre care regresand din cauza lipsei de educatie catre un nou Ev Intunecat umple scolile de tampiti care se balbaie jalnic la romana si numara pe degete la matematica dar isi pun increderea pentru o viata mai buna in cruci si in icoane.
Rusinos.



Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 13:43, 22 Ianuarie 2013
1-Familia nu a facut precizari asupra continutului testamentului regizorului
2-Daca si instanta de judecata a respins actiunea formulata de cel pretins prejudiciat in drepturi,in final a fost concretizata modalitatea de trecere la cele vesnice
3-Totusi,va ramane un subiect de analiza si de speculatii afirmatia facuta de regizor la inmormantarea lui Iurie Darie ,in raport de modalitatea distincta de parcurgere a trecerii catre cele vesnice in cazul regizorului
... Cinci. Marlanii isteric-ortodoxizati care i-au huiduit sotia la iesirea din crematoriu, fara macar sa fie amendati pentru tulburarea linistii publice de impotenta noastra politie, nu sunt decat purtatorii de cuvant ai societatii noastre care regresand din cauza lipsei de educatie catre un nou Ev Intunecat umple scolile de tampiti care se balbaie jalnic la romana si numara pe degete la matematica dar isi pun increderea pentru o viata mai buna in cruci si in icoane.
Rusinos.


mai marlan cred ca e asta... nici n-a huduit, nici n-a aplaudat... ca n-a participat deloc... s-a dus sa se dea cu sania...

[ link extern ]


Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Ianuarie 2013
ContSters257414, utilizator
O slujba religioasa putea fi facuta ieri seara, cand trupul Maestrului Sergiu Nicolaescu era depus la Cercul Militar. Aseara era doar o persoana decedata, nimeni nu ar fi fost "raspopit", expresie folosita foarte des astazi la televizor de mai marii B.O.R.. Preceda ceremonia de azi si nu avea legatura cu vointa actorului, pe care eu personal o respect.

Asa cum am scris in topicul deschis de colega noastra Birou_de_Mediator, astazi am simtit o mare dezamagire, referitoare la tot ceea ce s-a mediatizat si inca se discuta pe toate canalele de televiziune.

www.avocatnet.ro/content/for...
Ma raliez ideii din mesajul dvs.
Chiar ma gandeam acum: bine ca pentru sinucigasi se face totusi o minima slujba religioasa, dar pentru cineva care a murit "de drept crestineste", nu se oficiaza slujba. ... :(
Nu avem de unde sa stim daca a vrut sau nu o slujba crestina la plecare. Inclin sa cred ca o slujba a fost solicitata de familie din moment ce interdictia a aparut atat de prompt, altfel e si mai revoltator comunicatul lor - ar fi ca si cum Ordinul Barbierilor ar spune ca acela care il va barbieri pe Patriarh ramane fara brici.

Cel mai probabil a scris scenariul acestor zile in functie de caracterul / personalitatea lui si de asemenea cu gandul la gunoierii din presa. Dorinta si vointa de a nu-i fi vazut corpul lipsit de viata se pliaza perfect pe imaginea pe care mi-am facut-o despre el: un barbat puternic si orgolios.

Ma bucur ca ai gasit citate din cartile crestine care arata cat de putin important este din punct de vedere religios ce se intampla cu... nimic, pentru ca asta suntem dupa ce ramanem fara viata: nimic. Nu mai existam ca fiinte generatoare de umbra si mi se pare absolut firesc sa am dreptul sa aleg modalitatea in care dispar cu totul de pe pamant. Daca nu vreau sa fiu generator de lant trofic hranind viermi, ce treaba are Patriarhia cu asta? Am murit eu, omul, slujba se face pentru sufletul adormitilor! Lasa-mi trupul mie si ocupa-te de ce spui ca face obiectul muncii tale!
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Ianuarie 2013
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Schimbare orientare religioasa flicsn flicsn Buna seara, \"Religia - o fraza de dinsii inventata Ca, cu a ei putere sa va aplece-n jug, ... (Eminescu) Desi incinerarea este o practica in lumea ... (vezi toată discuția)
Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)
Preot ortodox interzice ingroparea unei decedate adventiste in cimitirul ortodox Ares-3 Ares-3 [quot] O bunică de vreo 81 de ani, nu are parte de liniște nici pe lumea cealaltă. Femeia a făcut greșeala ca, acum 2 ani, să treacă la ... (vezi toată discuția)