avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Incinerarea corpului lui Sergiu Nicolaescu si reactia ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Incinerarea corpului lui Sergiu Nicolaescu si reactia BOR

Unu. Se pare ca Sergiu Nicolaescu a dispus prin testament ca trupul lui sa fie incinerat. E dreptul fiecaruia sa faca ce doreste - in limitele legii, desigur - cu trupul sau iar art. 80 din Codul civil stabileste ca fiecare om poate dispune cu privire la propriile funeralii.
Doi. Odata ce stirea a aparut in mass-media a urmat reactia BOR insotita de discursurile unora dintre cei care conduc aceasta institutie care m-au lasat perplex. Pe scurt, reprezentantii de frunte ai ortodoxiei tunau si fulgerau impotriva practicii necrestine a incinerarii trupurilor aratand ca Sinodul BOR a stabilit ca oricare preot care slujeste la o astfel de ceremonie va ajunge sa fie exclus din preotie :O
Trei. Cu riscul de a fi excomunicat ma vad silit sa amintesc ca incinerarea a fost aproape mereu privita in mod ambivalent: atat ca o jertfa placuta divinitatii care cel putin in Vechiul Testament se bucura nespus de cate ori i se aduceau arderi de tot dar si ca un semn al distrugerii totale a unor simboluri (de ex. arderea idolilor ori a cetatilor cucerite)

Facerea 22.2
ªi Dumnezeu i-a zis: "Ia pe fiul tău, pe Isaac, pe singurul tău fiu, pe care-l iubeşti, şi du-te în pământul Moria şi adu-l acolo ardere de tot pe un munte, pe care ţi-l voi arăta Eu!"
Deuteronomul 13.16
Iar prăzile ei să le aduni toate în mijlocul pieţii ei şi să arzi cu foc cetatea şi toată prada ei, ca ardere de tot Domnului Dumnezeului tău; să fie ea pe vecie dărâmată şi niciodată să nu se mai zidească.
etc.

Veti spune, probabil, ca dupa venirea lui Iisus Christos acest lucru trebuie ca s-a schimbat, nu-i asa? Da, s-au schimbat. Insa nu in sensul ca incinerarea trupului ar fi necrestina ci, dupa cum rezulta dintr-o sursa si dintr-un citat de prima marime ar fi un sacrificiu inutil in lipsa dragostei.

ªi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte. Apostolul Pavel, Epistola intaia catre Corinteni 13.3

Patru. Trebuie sa constat cu dezamagire ca niciunul dintre dreptcredinciosii preoti ortodocsi nu au gasit de cuvinta sa-si riste slujba nu pentru ca sa-i faca o slujba ortodoxa pe care, foarte probabil, Sergiu Nicolaescu nu si-o dorea de vreme ce a dispus incinerarea trupului sau, ci pentru a face un marunt gest demn de mult predicata dar nepracticata dragoste crestina, aducandu-i un ultim omagiu regizorului Sergiu Nicolaescu fara sa-i puna la indoiala vointa.
Cinci. Marlanii isteric-ortodoxizati care i-au huiduit sotia la iesirea din crematoriu, fara macar sa fie amendati pentru tulburarea linistii publice de impotenta noastra politie, nu sunt decat purtatorii de cuvant ai societatii noastre care regresand din cauza lipsei de educatie catre un nou Ev Intunecat umple scolile de tampiti care se balbaie jalnic la romana si numara pe degete la matematica dar isi pun increderea pentru o viata mai buna in cruci si in icoane.
Rusinos.



Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 13:43, 22 Ianuarie 2013
klewos a scris:

Oricât de mult am putea comenta dogme, tradiţii, ritualuri etc. specifice unui cult, nu cred că există căi pentru a le schimba (poate doar norocul de a avea ierarhi mai înclinaţi spre modernizare). Modul de apariţie a multitudinii de culte desprinse din altele mai vechi este un argument în sprijinul ideii că practicile şi credinţele unei religii nu se schimbă prin dezbatere publică, ci eventual prin schismă şi înfiinţarea unui nou cult.

Absolut corect. =D>
Eu voiam doar sa trag un sut BOR (si oricarei alte biserici sau oricarui alt cult) in dosul grasut si moale dobandit prin sederea muuult prea prelungita pe sacii cu bani castigati ABSOLUT pe degeaba. Stiu ca "reformele religioase" se fac de indivizi ca Luther, Henric sau Calvin. Indivizi cruzi si lipsiti de scrupule si, mai ales, lacomi de putere, nu prin dezbateri publice.
Insa mai sper ca societatea noastra sa scape intr-o buna zi de toti profitorii si escrocii religiosi indeplinind visul domnului Emile Zolla care zarewa un sfarsit prin aruncarea unei ultime caramizi extrase dintr-o ultima biserica peste capatana ultimului popa ramas pe aceasta frumoasa planeta albastra.
Ultima modificare: Duminică, 13 Ianuarie 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Decizia de incinerare apartine lui Sergiu Nicolaescu si este scrisa in testament si as catalogao mai degraba ca ofensa adusa bisericii care pretuieste mai mult banul decat credinta . Sa nu uitam cand un om de afaceri din Moldova a suportat chletuielile de inmormantare a 40 de cadavre abandonate la I.M.L Iasi din cauza ca nu aveau pe nimeni sau familiile nu-si permiteau cheltuielile de inmormantare ce a facut biserica pentru ei , nu-isi permitea sa suporte cheltuielile de inmormantare . Prin conturile Bisericii Ortodoxe Romane circu ƒ anual zeci de milioane de lei, insa ƒ mai nimic nu ajunge la bugetul de stat.O buna ƒ parte din acesti bani reprezinta ƒ donatii ale credinciosŸilor, dar sŸi venituri realizate de parohii din €afacerile care sunt implicate: fabrici de cherestea, cabinete stomatologice sau pensiuni.Cum biserica este scutita de impozit, toti banii raman in conturile mitropoliilor.Criza economicaƒ a saracit buzunarele tuturor romanilor. Salariile s-au redus cu 25%, TVA-ul a fost majorat cu 5% in plus numaƒrul impozitelor a crescut. iŽn timp ce noul Cod Fiscal pune bir pe tot mai multe activitati Biserica Ortodoxaƒ Romana ƒ detine o pozitie privilegiataƒ, fiind scutitaƒ de impozite. Prin conturile Mitropoliilor trec anual zeci de milioane de lei , B.O.R.ƒ a ajuns la venituri care depasesc mari branduri internationale.Iar clasa politica profita si concesioneaza terenuri si isi construiesc vile pe terenul bisericii pentru a fi scutiti de impozit "Dati Cezarului ce este al Cezarului, si lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu." este valabil numai pentru popor ? Acesti domni, platiti de la Bugetul de stat de noi toti, pe langa cerselile zilnice de la slujbe, ar trebui sa fie in SLUJBA noastra, indiferent de felul cum noi alegem sa plecam la ceruri, in sicriu sau in urna...

P.S.
Mai ieftin iesi cu incinerarea decat cu inhumarea .
Totul se invarte in jurul banilor , si preotii stiu de ce .:ban:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare orientare religioasa flicsn flicsn Buna seara, \"Religia - o fraza de dinsii inventata Ca, cu a ei putere sa va aplece-n jug, ... (Eminescu) Desi incinerarea este o practica in lumea ... (vezi toată discuția)
Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)
Preot ortodox interzice ingroparea unei decedate adventiste in cimitirul ortodox Ares-3 Ares-3 [quot] O bunică de vreo 81 de ani, nu are parte de liniște nici pe lumea cealaltă. Femeia a făcut greșeala ca, acum 2 ani, să treacă la ... (vezi toată discuția)