avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... ONG poate primi membri noi asociati?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

ONG poate primi membri noi asociati?

Buna ziua,

Sunt membru fondator/asociat al unei asociatii asa cum este ea prevazuta de oug 26/2000. In statutul asociatiei se face o clasificare a membrilor ca fiind fondatori, asociati, activi si onorifici. Tot in statut se precizeaza ca membrii asocietiei au drepturi depline de la data acceptarii lor de Consiliul membrilor fondatori si asociati si inscrierea in registrul membrilor, prevazut in statut. Am desfasurat actiuni impreuna, au platit cotizatie si au beneficiat de intreaga noastra considerare. Acum trebuie sa facem Adunare generala si sa stabilim un nou Colegiu Director.

Problema este ca se interpreteaza art. 21 aln. 1 din OUG 26/2000 mot-a-mot si o parte din membrii fondatori doresc ca doar ei sa participe la AG, sa voteze si sa fie alesi in CD, desi statutul prevede dreptul si noilor membri sa participe, sa voteze si sa candideze (doar membri fondatori si asociati). Este legal?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 16:43, 15 Martie 2013
Pentru andrei vacaru: Din aticolul citat de dumneavoastra din statutul ong-ului din care faceti parte, definitia pentru membrilor activi nu prea isi avea rostul pentru ca se include automat la membrii asociati. Deci cu prima ocazie cand se va pune problema aducerii de completari/modificari la statut, cautati sa faceti corectarea respectiva si aduceti forma scrisa compatibila cu realitatea faptica, interna din ong.
Buna seara,

Multumesc pentru raspuns. Diferentierea intre membrii asociati si cei activi este prevazuta in articolul privind drepturile membrilor. Respectiv dreptul de a face parte din organele de conducere, membrii fondatori si asociati avand drept de vot si de a candida, cei activi doar drept de vot. Asta s-a facut pentru a asigura o gradualitate a drepturilor membrilor asociatiei.

O seara placuta.
Pentru andrei vacaru: nu poti avea doar dreptul la vot fara a avea posibilitatea si sa candidezi la functii in ong. E total gresit. Odata ce i s-a aprobat unei persoane statutul de membru, se bucura de toate aspectele. Daca doriti, pastratii ca simpatizanti si nu mai au drepturile respective dar nici obligatiile.
INterpretarea acelui articol din OG 26 / 2000 a nascut si naste multe controverse. Se practica in mod curent definirea mai multor categorii de membri si precizarea ca unele categorii au drept de vot in AG, de a alege si a fi ales, si altele nu. Unii conisdera insa ca la cei fara drept de vot ar trebui sa nu li se spuna "membri", dar practica majoritara este ca asociatia defineste categoriile si precizeaza in statut care categorii sunt membri cu puteri depline in sensul OG 26 / 2000, adica drept de vot in AG, si care sunt categorii cu drepturi restransa inclusiv lipsa dreptului de vot in AG si ca asta nu faca inadmisibila definirea lor tot ca "membri" (dar carora nu li se aplica toate prevederile din lege) si acordarea altor drepturi si obligatii, mai reduse decat la categoriile de membri cu drept de vot.... Aceasta interpretare extensiva a logica si necesara si prin faptul ca in multe asociatii se prevede nevoia de a trece prin categorii intermediare pana sa ajungi sa ai drept de vot, ca sa apuci sa te familiarizezi cu organizatia si sa te cunoasca colegii si tu sa ii cunosti... Adesea se prevede ca esti primit ca membu aderent, si dupa un anumit timp poti deveni membru plin / activ, cu drept de vot in AG, si dupa inca ceva timp poti sa si fi ales in organele asociatiei... deci in materie de drepturi si obligatii ale membrilor nu este in sistem totul sau nimic, ci pe trepte definite in statut, in ciuda formularii simpliste din OG 26 / 2000....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitatea de membru activ (cu drept de vot in aga) intr-o asociatie mariusorban mariusorban Ce ii confera dreptul de a participa si vota la sedintele AGA (in afara de plata cotizatiei si a indatoririlor din statut) unui membru care nu este fondator ... (vezi toată discuția)
Categorii de membrii ai asociatiei ContSters284525 ContSters284525 pot activa doar cu membrii fondatori, membrii voluntari si onorifici intr-o asociatie? Ultimele 2 categorii neavand drept de vot? (vezi toată discuția)
Consiliu director , adunare generala , presedinte la o asociatie non-profit Adryan.D Adryan.D Zilele acestea m-am documentat si mai bine si aici pe site-u dar si pe google si sunt oarecum nelamurit de aceea pun intrebarea pentru a ma lamuri foarte ... (vezi toată discuția)