avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Buna ziua!
Se poate relua indemnizatia de somaj dupa expirarea perioadei de proba dintr-un contract de munca cu perioada nedeterminata?Mentionez ca am intrerupt somajul in momentul incheierii unui CIM cu perioda nedeterminata dar,cu o clauza de 90 zile perioada de proba.Daca la sfarsitul perioadei de proba angajatorul considera ca nu ma ridic la nivelul asteptarilor sale,
pot relua somajul?Daca da,in baza carei legi si carui articol?Dna de la AJOFM mi-a spus ca nu mai pot reintra dar,nu parea sigura pe raspuns intrucat nu a mai intalnit o astfel de situatie!
Cel mai recent răspuns: cornelia36 , utilizator 18:26, 9 Ianuarie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
a) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pentru o perioadã mai mare de 12 luni;
...

2. - Asadar daca ati incheiat un contract individual de munca (CIM) pe perioada nedeterminata inceteaza plata indemnizatiei de somaj.
- Pentru a beneficia din nou de indemnizatie de somaj trebuie sa aveti iar 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

3. - Tot din Legea 76/2002:

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
c) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pe o perioadã de cel mult 12 luni;
...

- Adica era bine daca ati fi incheiat un CIM pe perioada determinata (de cel mult 12 luni) si la incetarea acestuia se relua plata indemnizatiei de somaj de acolo de unde a ramas cand ati incheiat CIM.
multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa reiau indemnizatia de somaj? balanvaleriu balanvaleriu am stagiu de cotizare complet,adica de 12 luni,am vechime in munca de 30 ani iar in perioada 1.09.2011-13.11.2011 am beneficiat de indemnizatie de somaj dupa ... (vezi toată discuția)
Acordarea din nou a indemnizatiei de somaj dupa somaj si contract pe perioada nedeterminata roxanagritu roxanagritu Dupa o perioada de doua luni in care am beneficiat de indemnizatie de somaj m-am angajat cu contract pe perioada nedeterminata la o firma la care am lucrat o ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de cei 30% din indemnizatia de somaj? adrian962 adrian962 buna ziua as dori sa va adresez o intrebare dar mai intii ar trebiu sa va relatez situatia de fapt sint in somaj pe perioada 01 dec 2014/ 31 dec 2015.am ... (vezi toată discuția)