avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensii

sunt la o scoala postliceala, daca o platesc in continuare si nu ma duc o sa ma lase repetenta..mai primesc pensia d urmas? o sa incep in alta parte la anul
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:46, 11 Ianuarie 2013
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
g) pensionarul urmas, prevazut la art. 84 lit. a), a implinit varsta de 16 ani si nu face dovada continuarii studiilor;
...

(2) In situatia copilului, beneficiar al unei pensii de urmas, in conditiile prevazute la art. 84 lit.b), care nu face dovada continuarii studiilor, plata pensiei se suspenda incepand cu data de 1 octombrie a anului in curs.
...

2. - Asadar daca pana la 1 octombrie 2012 ati dus adeverinta ca urmati o forma de invatamant aceasta este valabila pana la 1 octombrie 2013 si veti primi pensia de urmas pana atunci.
- Daca pana la 1 octombrie 2013 duceti alta adeverinta ca urmati o forma de invatamant (fie si alta) veti primi iar pensia de urmas pana la 1 octombrie 2014.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditionarea platii pensiei de urmas magdalena03 magdalena03 Copiii mei locuiesc in Germania,dar primesc pensie de urmas in Romania.Ca in fiecare an,am trimis adeverinta de la scoala.Anul acesta insa adeverinta mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Legalitate pensie urmas dany_2605 dany_2605 buna ziua. am si eu o intrebare. am 24 de ani si m am inscris la a doua facultate. deoarece muncesc si la noua facultate mi se echivalau multe note nu am mai ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmaº ? 299KA 299KA Salutare , Vreau sa stiu si eu cat timp se acorda pensia de urmas ? Eu o iau de la varsta de 13-14 ani , acum am 19 si am terminat liceul . Eu stiam ... (vezi toată discuția)