avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legalitate pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legalitate pensie urmas

buna ziua. am si eu o intrebare. am 24 de ani si m am inscris la a doua facultate. deoarece muncesc si la noua facultate mi se echivalau multe note nu am mai fost la scoala si le am echivalat de la prima facultate. trebuie sa precizez ca si m am angajat si am salariu minim pe economie 750. tata a decedat si iau incontinuare pensie de urmas. e vreo sansa sa trebuiasca sa dau bani inapoi?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:04, 4 Iunie 2013
Cat timp urmati cursurile unei forme de invatamant (indiferent ca este prima, a doua sau a x-a facultate) si aveti varsta sub 26 de ani puteti cumula pensia de urmas cu orice alt venit, indiferent de marimea acestuia.
dar mai e o problema daca ma puteti ajuta. la anu vreau sa intrerup facultatea asta si sa ma inscriu la master . credeti ca va fi vreo problema? va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra
1. Nu e nici o problema.

2. - Pentru a primi pensia de urma, in continuare, trebuie ca in fiecare an, pana la 1 octombrie, sa duceti la Casa de Pensii adeverinta de la institutia de invatamant din care sa reiasa ca urmati cursurile acesteia.
- Daca nu duceti aceasta adeverinta se suspenda plata pensiei.

3. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
g) pensionarul urmas, prevazut la art. 84 lit. a), a implinit varsta de 16 ani si nu face dovada continuarii studiilor;
...

(2) In situatia copilului, beneficiar al unei pensii de urmas, in conditiile prevazute la art. 84 lit.b), care nu face dovada continuarii studiilor, plata pensiei se suspenda incepand cu data de 1 octombrie a anului in curs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trebuie sã anunþ casa de pensii cã termin studiile ºi cã nu mai pot beneficia de pensie de urmaº? Irina C Irina C Buna ziua In cazul in care anul acesta termin studiile trebuie sa anunt la CASA DE PENSII sau sa completez o cerere in care sa mentionez ca nu mai studiez ... (vezi toată discuția)
Pensii gt4 gt4 sunt la o scoala postliceala, daca o platesc in continuare si nu ma duc o sa ma lase repetenta..mai primesc pensia d urmas? o sa incep in alta parte la anul (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Deedee_deedee Deedee_deedee Buna seara..recent a decedat tatal meu si vreau sa imi depun dosarul pentru pensia de urmas...eu anul acesta trebuia sa termin facultatea,dar nu am luat toate ... (vezi toată discuția)