avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil cu handicap

Buna dimineata,

Am o fetita de 9 luni care la 1 luna jumate a fost diagnosticata si operata pt o malformatie la inima, caruia i s-a eliberat un certificat de handicap grav. Eu initial am optat pentru concediu de crestrea copilului pana la varsta de 1 an, acum as dori prelungirea acestuia pana la varsta de 3 ani. Ca orice certificat de handicap acesta a fost eliberat pe o perioada de 1 an, insa cei de la serviciu nu vor sa-mi prelungeasca suspendarea decat pe perioada cat este valabil certificatul, urmand apoi dupa reevaluare sa fac o noua cerere de suspendare. Vreau sa va intreb daca exista posibilitatea ca cei de la primarie sa nu-mi accepte cererea de prelungire avnd in vedere ca cei de la serviciu nu vor sa-mi prelungeasca pe 3 ani?Cum as putea sa-i conving pe angajatori ca acestui copil oricum i se va aacorda certificat avand in vedere ca este posibila o noua interventie. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MihaelaGheorghe , utilizator 23:27, 12 Ianuarie 2013
Din pacate au derptate cei de la primarie-AJPIS,nu se poate prelungi pana la 3 ani atat timp cat pe certificatul de handicap al copilului este scris ca e valabil 1 an. Daca certificatul ar fi cu mentiunea PERMANENT,atunci vi se acorda pana la 3 ani concediu. Cum copilul are 9 luni acum,dupa expirarea a 1 an a certificatului,comisia de expertiza medicala la examinarea actelor medicale,poate nu va acorda prelungire cu inca 1 an sau permanent certificat handicap sau permanent,si atunci ar trebui ca atunci cand copilul face 2 ani,sa va reantoarceti la munca.
Insa dvs ati optat ptr.1 an de c.c.c.,si acum vad ca ati dori sa mai stati in CCC ptr copil. Asteptati raspunsul unei persoane care stie mai bine decat mine cum se procedeaza aici,nu pot sa dau numele ca nu am voie,asa prevede regulamentul,dar ete un om deosebit si bun de treaba.
Succes
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...

2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 9.
(1) In situatia in care, dupa alegerea optiunii de concediu de catre persoana indreptatita, copilul/copiii este/sunt incadrat/incadrati in grad de handicap, dreptul prevazut la art.2 alin.(2) din ordonanta de urgenta se acorda de la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la aceasta data. Daca cererea este depusa dupa termenul mentionat, dreptul se acorda de la data depunerii cererii.
...

3. - Angajatorul are dreptate sa va prelungeasca suspendarea CIM doar pe termenul de valabilitate a certificatului de handicap (exista posibilitatea ca perioada de handicap sa fie mai mica decat pana implineste copilul 3 ani).
- Daca se prelungeste valabilitatea certificatului de handicap se va prelungi si suspendarea CIM.
- Primaria nu are motive legale sa nu va primeasca actele.
- Primaria solicita certificatul de handicap si decizia de suspendare a CIM, indiferent pe ce perioade sunt acestea.

4. Daca cumva se prelungeste perioada de handicap peste varsta de 3 ani a copilului veti putea beneficia, in continuare, de prevederile aceleiasi OUG 111/2010:

Art. 31
(1) Pentru copilul cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) beneficiaza de un concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, dupa cum urmeaza:

a) in continuarea concediului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a);

b) oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani, pentru persoanele care au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in baza actelor normative care au reglementat acest drept la data nasterii copilului;

c) oricand, incepand cu implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, pentru persoanele care nu se incadreaza in conditiile prevazute la lit. a) si b), dar care in ultimele 12 luni inainte de solicitarea acestui concediu au realizat venituri supuse impozitului sau au realizat perioade asimilate definite la art. 2 alin. (1), (5) si (6).

(2) Pe perioada concediului prevazut la alin.(1) se acorda o indemnizatie lunara la nivelul de 0,9 ISR.

(3) Concediul pentru cresterea copilului, prevazut la alin. (1), se acorda pe baza de cerere de catre angajatorul la care isi desfasoara activitatea persoana indreptatita.
...



Va multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire cic copil cu handicap giacris giacris Daca copilul unei angajate face 1 an pe 1 martie 2013 si m-a anuntat astazi, 04 februarie ca sapt viitoare va aduce un certificat de handicap pentru copil, pot ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil marii_loon marii_loon Buna ziua, Sunt mamica unui baietel in varsta de 7 luni care s-a nascut cu o malformatie genitala numita hipospadias gradul 3 si as vrea sa aflu daca pentru ... (vezi toată discuția)
Cuantum indemnizatie pentru al treilea an de ccc pentru copilul cu hadicap miruna_ion miruna_ion Buna ziua, am demarat procedurile pentru obtinerea celui de al treilea an de CCC dar am o nedumerire. Care va fi cuantumul indemnizatiei? 1200 cum am in ... (vezi toată discuția)