avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati asociatie de proprietari

In adunarea generala a asociatiei s-a hotarat ca penalitatea de intarziere la plata a sumelor datorate de proprietari , care conf Lg 203/2007 este de max.0.02% / zi, sa fie in functie de penalitatea furnizorilor de max 0.05% / zi.
In aceasta situatie, la calcularea penalitatilor trebuie tinut cont de ce furnizori beneficiaza fiecare proprietar si penalitatea sa se raporteze la penalitatea acelui furnizor? Daca un proprietar datoreaza asociatiei doar sume rezultate din cota indiviza ( prin asociatie nu plateste nici un furnizor de utilitati) acestuia cum ii se calculeaza penalitatile de intarziere?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:31, 14 Septembrie 2013
Penalizarile se calculeaza la toata lumea la fel, nu cred ca sta cineva sa calculeze cat este penalizarea pe fiecare furnizor, stabiliti procentul de penalizare de 0.2%/ zi cat este prevazut in legislatie.
Legea 230/2007 Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

V-ati complicat ingrozitor!
Sistemul de penalizare al unei asociatii trebuie sa fie cat mai simplu cu putinta, este stabilit de comitetul executiv, nu de AG a proprietarilor si este un sistem unitar care penalizeaza sumele restante in acelasi mod pentru toata lumea in aceleasi conditii.
Nu se poate face discriminare intre proprietari, iar calculul in acel mod de care ne spuneti da erori, in mod categoric.

Un sistem unitar impune calculul in mod identic la toti restantierii, se aduna o suma de bani in fondul de penalizari al asociatiei si de aici se plateste suma totala a penalizarii la fiecare furnizor in parte, daca e cazul.
Ce ramane dupa ce s-au achitat penalizarile la furnizori, se foloseste, alaturi de fondul de reparatii, la plata unor lucrari de intretinere si reparatii ale proprietatii comune.

Parerea mea este sa va adunati in sedinta de comitet executiv si sa adoptati sistemul unitar, asa cum scrie la lege, articolul postat de @thran.
flory_a42 a scris:

In adunarea generala a asociatiei s-a hotarat ca penalitatea de intarziere la plata a sumelor datorate de proprietari , care conf Lg 203/2007 este de max.0.02% / zi, sa fie in functie de penalitatea furnizorilor de max 0.05% / zi.

Verificati procentele afisate. Legea 230/2007 prevede ca se pot aplica penalizari de maxim 0,2%/zi si nu de 0,02%/zi, cum spuneti dumneavoastra.
Apoi furnizorii, de regula aplica penalizari de 0,1% - 0,15%/zi, adica ceva mai mici decat 0,2% cat prevede legea 230/2007.
Dar, orice procent hotarat in adunarea generala, este obligatoriu. Comitetul executiv va stabili sistemul de penalizari tinand cont de acest procent stabilit de adunarea generala. Penalizarile aplicate conform sistemului propriu se aplica asupra sumelor restante fiecarui proprietar indiferent de procentele de penalizare aplicate de furnizorii de servicii sau utilitati.
Penalitatile de intarziere sunt,in marea majoritate, nerecunoscute de catre locatarii rai platnici, asta daca nu sunt usor de inteles din lista de plata afisata. Va ros sa-mi spuneti parerea dvs asupra corectitudinii intocmirii listei de plata si a evidentierii penalitatilor in urmatoarea situatie:
Lista de plata cuprinde :
- cheltuieli pe persoana
-cheltuieli index(apa rece)
-cheltuieli cota indiv +salarii
-total
-restante
-penalitati luna
-penalitati restante
-total general.
In subsolul listei se detaileaza cheltuielile cota +salarii:
penalitate furnizor 0,05 x restanta ( procentul este diferit in fiecare luna,asociatia neavand penalitatea de 0,2% ci doar penalitate de furnizor)
admin gospodaresc
curatenie
salarii.
Cheltuielile pe persoana sunt detailate astfel:
lumina casa scarii
Corectie apa rece.
Mentionez ca niciodata in lista nu sunt completate sume in coloanele penalitati luna si penalitati restante,de fapt penalitatile , ca suma , nu apar deloc in lista ele sunt calculate si incluse in suma de la coloana cheltuieli cota+ salarii a lunii respective.
In acest caz,penalitatea calculata luna asta, intra in suma care luna viitoare va aparea ,in lista, la restante si va fi inmultita cu penalitatea din acea luna si inclusa in suma trecuta la cheltuieli cota+sal a lunii. astfel nu se aplica penalitate la penalitate?
Nici in fise locatarilor (care cuprinde doar sume debit, credit si sold) si nici pe lista nu apare cat din restante ( sold) reprezinta penalitate si cat e suma reprezentant cheltuieli restante.
Mai mult,asociatia nu are registrul pentru fondul de penalitati asa cum ar trebui sa aiba conf ord.1969 motivand aca acesta trebuie sa fie doar in cazul aplicarii penalitatii asociatiei de max 0,2% /zi.
In acest caz,un rau platnic, ar putea sa castige in instanta si sa nu fie obligat sa plateasca penalitatile?
Cum ar trebui evidentiate aceste sume ce reprezinta penalitati datorate de catre locatari in situatia soldurilor elementelor de activ si pasiv,in situatia prezentata mai sus.

[quo
t] Daca un proprietar datoreaza asociatiei doar sume rezultate din cota indiviza ( prin asociatie nu plateste nici un furnizor de utilitati) acestuia cum ii se calculeaza penalitatile de intarziere?



Asa cum s-a stabilit in adunarea generala , se penalizeaza numai sumele restante la furnizori.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2013
johnpescar, utilizator

Alte discuții în legătură

Penalitati andradaa andradaa Buna ziua, as vrea sa ma ajutati sa-mi lamuresc si eu urmatoarea problema...La asociatia noastra s-a hotarat in Adunarea Generala a blocului penalizare cotelor ... (vezi toată discuția)
Calculul penalitãtilor la întretinere cioarec carmen cioarec carmen Pe data de 23.05.2013 s-a dat o hotărâre judecătorească prin care se stabilesc datoriile ce le am la întreţinere + penalităţi ,ambele calculate până ... (vezi toată discuția)
Sistem de penalitati popem popem Buna seara Asociatia de proprietari nu are sistem de penalizare propriu , dar la o restanta de ... (vezi toată discuția)