avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati asociatie de proprietari

In adunarea generala a asociatiei s-a hotarat ca penalitatea de intarziere la plata a sumelor datorate de proprietari , care conf Lg 203/2007 este de max.0.02% / zi, sa fie in functie de penalitatea furnizorilor de max 0.05% / zi.
In aceasta situatie, la calcularea penalitatilor trebuie tinut cont de ce furnizori beneficiaza fiecare proprietar si penalitatea sa se raporteze la penalitatea acelui furnizor? Daca un proprietar datoreaza asociatiei doar sume rezultate din cota indiviza ( prin asociatie nu plateste nici un furnizor de utilitati) acestuia cum ii se calculeaza penalitatile de intarziere?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:31, 14 Septembrie 2013
Corect , penalitatile furnizorilor se aplica doar restantierilor din luna emiterii facturii ,proporional cu suma restanta a fiecaruia. Dar suma rezultata unde trebuie trecuta in lista de plata?
1. Este corect ca aceasta suma sa fie inclusa in suma cheltuieli cota indiviza ,in acest caz suma calculata ca penalitate devenind suma de baza datorata?
2. Aceasta suma ar trebui evidentiata separat dupa total luna ca penalitate si inscrisa in registrul de penalitati,asa cum se procedeaza in cazul cand se aplica penalitate in sistem propriu?
Pe lista de plata penalizarea curenta poate sa fie separat afisata, dupa total luna, dar tot pe lista de plata este necesar sa fie afisate si restantele, care pot fi la intretinere, fonduri, penalizari, eventual un total reatante si in final un total general care cuprinde totalul lunii de plata + total restante.
In general nu se lucreaza cu doua sisteme de penalizare, insa depinde de ce ati hotarat in AG. Penalizarea procentuala acceptata de legislatie, de max. 0, 2% pe zi este superioara ca valoare penalizarii aplicate de furnizori, chiar daca perioadele de gratie sunt mai mari.
Ati inteles bine, valoarea penalizarii nu se aduna in valoarea sumei de intretinere lunara, tocmai pentru motivele aratate de dvs. si mai ales pentru simplitatea evidentelor, insa am vazut si liste de plata la care dupa rubrica de intretinere lunara este postata si rubrica de penalizari curente si un total luna, la care se aduna cele doua sume, insa, asa cum am spus, daca un proprietar nu-si achita la timp costurile intretinerii, eventualele penalizari se calculeaza numai la sumele aprobate in AG (la noi in AG s-a hotarat ca toate sumele care intra in componenta lunii, sa fie penalizabile, inclusiv fondurile).
Daca vreti sa gestionati conform legii, o sa gasiti si rezolvarea legala a penalizarilor. Daca nu aplicati legislatia in vigoare "beneficiem" de glume, intrebari trasnite si poate raspunsuri pe masura.
Este un lucru simplu si elementar adoptarea unui sistem propriu de penalizari intr-o sedinta a comitetului executiv. Un exemplu gasiti in partea dreapata a cestei pagini la "Documente utile".
flory_a42 a scris:
... penalitatile calculate dupa formula procent (de ex.0.05) x restanta , rezultatul este inclus in suma cheltuieli repartizate pe cota indiviza.

Indiferent de modul cum stabiliti, calculati penalizarile, rezulatatul este o suma de bani ce se afiseaza pe lista de plata pe o coloana separat si nu se includ in alte sume si nu au nici o legatura cu cota indiviza.
...este legal ca penalitatea sa fie inclusa la cheltuieli a lunii pe cota indiviza , acesta devenid cheltuala de baza?

Nu este legal ca penalizarea sa fie inclusa in cheltuielile de intretinere ale lunii. Penalizarile sunt penalizari si nu au nici o legatura cu cota indiviza, cu suprafata utila, cu numarul de persoane....
In acest caz nu se mai tine registrul de penalitati?

Evidenta penalizarilor calculate, incasate, folosite... se tine indiferent de metoda folosita in determinarea acestora, asa cum se tine evidenta cheltuielilor de intretinere, a fondului de rulment sau a fondului de reparatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati andradaa andradaa Buna ziua, as vrea sa ma ajutati sa-mi lamuresc si eu urmatoarea problema...La asociatia noastra s-a hotarat in Adunarea Generala a blocului penalizare cotelor ... (vezi toată discuția)
Calculul penalitãtilor la întretinere cioarec carmen cioarec carmen Pe data de 23.05.2013 s-a dat o hotărâre judecătorească prin care se stabilesc datoriile ce le am la întreţinere + penalităţi ,ambele calculate până ... (vezi toată discuția)
Sistem de penalitati popem popem Buna seara Asociatia de proprietari nu are sistem de penalizare propriu , dar la o restanta de ... (vezi toată discuția)