avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la incasare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la incasare

Daca se emite o factura in Ianuarie, insa clientul, persoana fizica, imi achita factura in februarie, in numerar. Cand se va inregistra TVA -ul ? In Ianuarie, sau in Februarie?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 11:52, 11 Ianuarie 2013
Dvs. aveti obligatia sa inscrieti pe factura emisa mentiunea "TVA la incasare". In acest caz, se recunoaste faptul ca suma TVA colectata este amanata la plata pana la data incasarii contravalorii acesteia in cadrul termenului de 90 de zile conform prevederilor din Codul de procedura fiscala . Prin aceasta mentiune, cumparatorul dvs. este atentionat ca sunteti incadrat in sistemul de plata a TVA la incasare, caz in care nu poate sa isi exercite dreptul de deducere a sumei TVA inscrise in factura emisa pe numele sau pana la data achitarii facturii.
Valoarea facturii emise nu se va raporta in luna ianuarie 2013 prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%", dar nici prin declaratia informativa cod 394 cu simbolul L. In luna ianuarie 2013 raportarea se va efectua doar informativ la pct. A de la sfarsitul decontului de TVA cod 300 in baza informatiilor preluate din jurnalul pentru vanzari. Valoarea facturii incasate se va evidentia distinct in jurnalul pentru vanzari intocmit pentru luna februarie 2013 si se va raporta prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 si prin declaratia cod 394 conform inregistrarii contabile 4428 = 4427 efectuata la momentul incasarii facturii.
Va multumesc mult pentru raspuns si pentru promptitudine! O zi frumoasa!
doamna gabrielle, sa inteleg ca este valabil sistemul si pt plata in numerar ?indiferent cum se achita factura OP sau ch tva-ul se plateste in momentul incasarii ?
Gabrielle Monique a scris:

Valoarea facturii incasate se va evidentia distinct in jurnalul pentru vanzari intocmit pentru luna februarie 2013 si se va raporta prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 si prin declaratia cod 394 conform inregistrarii contabile 4428 = 4427 efectuata la momentul incasarii facturii.


Va rog precizari din legislatie de unde ati tras concluzia ca in decl 394 de declara fact in momentul incasarii, nu la momentul emiterii.

@t.simona

Se declara in 394 in momentul incasarii, deoarece cand se emite factura cu TVA la incasare, datorita inregistrarii TVA-ului in cont 4428, aceasta inregistrare contabila nu este preluata in softul declaratiei. Aceasta recunoaste numai conturile 4426 si 4427. Mi s-a parut logic. Apoi am citit si aici:

[ link extern ]

[ link extern ]

Daca Dvs. aveti un alt punct de vedere, va rog sa il impartasiti.

Alte discuții în legătură

Mod completare d300 si d394 Doina B Doina B Buna ziua! Din tot ce am citit referitor la declaratiile 300 si 394 pt luna ianuarie 2013, (cu mentiunea ca firma aplica \\\\\\"TVA la incasare\\\\\\" si ... (vezi toată discuția)
Neaplicare tva la incasare zita-lucia zita-lucia Buna ziua, pentru ca cifra de afaceri depaseste 2.250.000 ron firma nu aplica tva la incasare. se fac achizitii si de la firme care aplica acest ... (vezi toată discuția)
Factura materil lemnos Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua Spuneti-mi va rog cum inregistrez o factura de materiale lemnos - grinda rasionoasa primita de la un furnizor din romania , aceasta grinda este ... (vezi toată discuția)