avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi de autor - acuzatie de furt
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi de autor - acuzatie de furt

Am un site de mica publicitate in care mai public anunturi care apar in ziarele locale. Anunturile nu sunt preluate identic, dar nici nu sunt mari modificari.
Astazi am primit o reclamatie de FURT "In caz contrar ne vedem nevoiti sa facem toate demersurile legale (Politie/Procuratura/O.R.D.A.) pentru a incadra actiunile dvs. la categoria FURT."
Sa-mi fac griji?
Teoretic nu ziarul este proprietarul anuntului de mica publicitate ci persoana care il da. Acum eu nu am avut acordul persoanelor a caror anunturi au aparut pe site.

Eu nu vad o problema daca public un anunt, chiar daca este din ziar, daca am acordul verbal (la telefon) al celui care a dat anuntul.

Daca era vorba de articole aparute in ziar, intelegeam, dar la un anunt de mica publicitate (angajez mecanic...., telefon....) ce drepturi de autor? Cand este public si apare in ziar!

Astept pareri.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 14:15, 12 Ianuarie 2013
Drepturile de autor pentru articolele din ziar apartin ziarului. La rubrica de mica publiciitate este ceva mai incurcat, deoarece clientii platesc niste bani ziarului pentru a le plasa anunturile. S-ar putea specula ca prin a acorda o mai mare publicitate anunturilor li se face un serviciu clientilor ziarului, in orice caz ei nu sunt pagubiti prin publicarea anunturilor (altfel nu le-ar fi facut publice). Chestiunea ramane de dumirit printr-un proces si nu putem prezice rezultatul acelui proces. De exemplu, ziarele belgiene au deschis proces contra Google pentru Google News, sustinand ca indexarea articolelor publicate pe websiteurile proprii (ale ziarelor) poate fi facuta doar contra unei plati, deoarece faptul ca oamenii citesc stirile pe Google News le produce pierderi.
Ultima modificare: Vineri, 11 Ianuarie 2013
tgeorgescu, utilizator
Asta cred si eu. Ziarul nu este proprietarul anuntului, o data aparut in ziar sau pe site, anuntul este public, adica nu pot sa fur ceva public. Ar fi vorba de furt, daca, preluam anunturile si in locul datelor de contact puneam datele mele de contact.
Eu daca ii spun unui prieten ca am vazut in ziar ca firma X angajeaza inseamna ca fur anuntul? :)
Acum despre Google este altceva, articolele sunt proprietatea ziarului, fiind redactate de ziaristii ziarului. Acum belgienii cred ca daca utilizatorii citesc in Google News nu mai vin la ei pe site, eu unul cred ca se inseala. In acelasi timp, Google aduce foarte multi vizitatori din cautari, iar daca continutul ziarelor online belgiene nu ar mai aparea in cautarile Google pierderile ar fi mai mari decat cele prin Google News. Chiar si Google News aduce vizitatori, deoarece articolele sunt prezentate sumar, in general doar prima parte, iar utilizatorul daca vrea sa citeasca tot articolul este redirectat spre situl ziarului.
Daca nu ma insel, se poate prelua primele fraze (sau un anumit nr de caractere) din articole daca se prezinta sursa (se arata ca nu esti autorul articolului).
Multumesc pt raspuns!
Problema ziarelor e ca ei nu castiga mare lucru cu website-ul, ei castiga din vanzari de ziare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Site de stiri cu articole din alte surse carabus1206 carabus1206 Buna ziua, Am o intrebare in legatura cu realizarea unui site de stiri. As dori sa selectionez si sa copiez articole de pe site-urile mari de stiri ... (vezi toată discuția)
Copyright agregator știri / presă. cum mă pot asigura că nu încalc legea? bogdan.munteanu bogdan.munteanu Salut, Lucrez la un site in care doresc sa introdu articole de stiri ale mai multor publicatii, si ma intreb daca este ok din punct de vedere al ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor in preluarea de informatii partiale de pe un site GeeLee GeeLee Buna ziua, Dorim sa realizam un agregator de anunturi imobiliare ce va prelua o scurta descriere a anunturilor de pe diverse site-uri de profil (de anunturi ... (vezi toată discuția)