avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cine datoreaza taxa de timbru?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

cine datoreaza taxa de timbru?

La fond cererea a fost respinsa ca neintemeiata dar nu a avut loc cercetarea fondului, nu s-a pus in discutia partilor, etc...
In apel se cere desfiintarea hotaririi- 297 alin.1 cu trimitere la tribunal rejudecare
Fiind o actiune in pretentii, apelantul-reclamant a fost obligat sa timbreze 50% din valoare
Intrebare: daca este admis apelul, are apelantul-reclamant dreptul sa ceara intimatului-parat taxa de timbru platita in apel ? intreb deoarece in acest caz culpa procesuala nu este a paratului, ci a instantei de fond.
Cheltuielile de judecata cu apelul se acorda in acest apel in care se dispune trimiterea spre rejudecare (daca se admite e hotarire definitiva)? sau le plateste cel care pierde procesul la sfarsit dupa rejudecare? am gasit jurisprudenta in acest sens dar nu mi se apre corect.
Nu ar trebuisa plateasca apelantul caruia i s-a admis apelul, greseala instantei de fond in primul ciclu procesual, asat chiar daca in final va perde procesul..
Ultima modificare: Vineri, 11 Ianuarie 2013
eugen82, utilizator
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 13:19, 11 Ianuarie 2013
1) taxa de timbru intră-n obligaţia reclamantului : dacă nu o plăteşte până la termenul acordat de instanţă, instanţa va respinge acţiunea ca netimbrată.Abia la finalul procesului, instanţa aplică art.274 din CPC ;

2)
Art. 274, din C.Proc.Civ.
Partea care cade in pretentiuni va fi obligata la cerere, sa plateasca cheltuielile de judecata. Judecatorii nu pot micsora cheltuielile de timbru, taxe de procedura si impozit proportional, plata expertilor, despagubirea martorilor, precum si orice alte cheltuieli pe care partea care a castigat va dovedi ca le-a facut. Judecatorii au insa dreptul sa mareasca sau sa micsoreze onorariile avocatilor, potrivit cu cele prevazute in tabloul onorariilor minimale, ori de cate ori vor constata motivat ca sunt nepotrivite de mici sau de mari, fata de valoarea pricinii sau munca indeplinita de avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilirea paternitatii ana25 ana25 Buna ziua.E vorba de fratele meu care a avut o aventura din care se pare ca a rezultat un copil.El nu l-a recunoscut pentru ca nu crede ca e a lui.Mama ... (vezi toată discuția)
Onorariu avocat vasral vasral 1-Va rog sa-mi raspundeti si mie daca onorariul de avocat este suportat in intregime de catre paratul care a pierdut procesul si cum poate fi dovedit de catre ... (vezi toată discuția)
Recurs cheltuieli de judecatã - onorariu excesiv al apãrãtorului doru6 doru6 Am pierdut un proces si am fost obligat la plata cheltuielilor de judecata catre parat. Problema e ca mi se par exagerat de mari cheltuielile pe care le-a ... (vezi toată discuția)