avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... important si urgent
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

important si urgent

Buna ziua . Am nascut pe data de 3 ian 2013. In concediu prenatal , am stat de la 1 nov 2012, pana in ziua cand am nascut, adica 64 zile., din cele 126 zile de pre si post natal. Mai raman 62 zile de post natal. Cand ma pot reintoarce la serviciu???????? Inainte cu o zi, sau in a 63-a zi. Sotul cand trebuie sa depuna actele de postnatal(ca sa ramana el acasa)??? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:25, 18 Ianuarie 2013
Dupa ce se termina concediul postnatal al dvs. sotul poate solicita CCC oricand doreste.
Sotul lucreaza in M.I, si a luat cele 5 zile de permisie date de la serviciu pentru nasterea copilului . Se mai dau cele 5 zile lucratoare de concediu paternal, nu cele 15 zile de concediu de puericultura (nu are cursul facut)??????????. Cine i le acorda? medicul de la MI sau cei de la resurse umane de la serviciu?
Tatal copilului nou-nascut are dreptul la concediu paternal conform Legii 210 din 31 decembrie 1999 .

Concediul paternal se acordã “în scopul de a asigura participarea efectivã a tatãlui la îngrijirea noului nãscut” si constã într-o perioadã de timp de 5 zile lucrãtoare. În cazul în care titularul acestui drept este asigurat în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de stat, aceste 5 zile îi vor fi plãtite 100%.

Concediul paternal nu trebuie confundat cu concediul pentru cresterea copilului pana la 1 an sau 2 ani, care se poate acorda si tatalui, in conditiile OUG nr.111/201 sau cu alte concedii.

Concediul paternal se acordã, la cerere, tatãlui, în primele 8 sãptãmâni de la nasterea copilului, dovada fiind certificatul de nastere al copilului, din care rezultã calitatea de tatã natural.
Sotul lucreaza in M.I, si a luat cele 5 zile de permisie date de la serviciu pentru nasterea copilului . Se mai dau cele 5 zile lucratoare de concediu paternal, nu cele 15 zile de concediu de puericultura (nu are cursul facut)??????????. Cine i le acorda? medicul de la MI sau cei de la resurse umane de la serviciu?

1. - Cele 5 zile de concediu paternal, conform Legii 2010/1999, se acorda de catre angajator, la cerere.
- Medicul nu are nici o treaba cu acest concediu.

2. Din Legea concediului paternal, nr.210/1999:

Art. 1. -
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2. -
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.


Ultima modificare: Vineri, 18 Ianuarie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil Ionescu123 Ionescu123 Buna ziua! Va mai deranjez cu o nelămurire. In cazul in care tatal dorește să intre in CCC, acesta trebuie să astepte ca mama sa termine concediul ... (vezi toată discuția)
Concediu pre-postnatal si concediu de paternitate. anaborca anaborca Buna ziua, as dori sa stiu, daca eu am intrat in concediu pre-postnatal de sarcina si lauzie de 126 de zile poate si tatal totodata sa ceara concediu de ... (vezi toată discuția)