avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... CARE SUNT DEMERSURILE PENTRU MAJORAREA PENSIEI ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

CARE SUNT DEMERSURILE PENTRU MAJORAREA PENSIEI ALIMENTARE

Nu am mai cerut modificarea pensiei alimentare dupa cea stabilita la divort.Ce trbuie sa fac sa depun in instanta cererea,care este legea ce prevede stabilirea pensiei recalculate
Cel mai recent răspuns: gimike , utilizator 13:00, 17 Ianuarie 2013
Trebuie o noua judecata.
Sa redactati o cerere de chemare in judecata si depuneti actele necesare.
Va trebui sa promovati o actiune in instanta dvs in numele copilului minor, in care sa solcitati majorarea pensiei de intretinere, conform noilor venituri si noilor realitati din viata copilului, nevoilor acestuia, raportat la prevederile legale.

Va trebui sa indicati locul de munca al tatalui, sa depuneti certificat de nastere minor, sentinta de la divort.

Prevederile legale in acest sens le veti regasi in:
Art. 529 NCC
Cuantumul întreţinerii

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Art. 530
Modalităţile de executare

(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.

(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.

(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabi


Art. 531
Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere

(1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.

(2) Pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.



Aveti incredintare sau autoritate comuna? Nu va intelegeti cu celalalt parinte, ati incercat sa discutati?
Care sunt motivele majorarii?
Conform cu hotararea de divort am copilul in incredintare ,pensia alimentara fiind satabilita la 70 lei.Tatal a facut toate demersurile de a-mi lua copilul chiar daca in urma actelor false,semnaturi false a reusit sa ne lase fara casa.si0a declarat copilul retardat psihomotor atat in public cat si in insatata.Am avut 6 procese pe rol pentru a demonstra aceste aspecte dar a avut un avocat foarte bun si a suspendat sau a intors asituatia impotriva mea.Pe langa faptul ca atat viata mea cat si a mamei mele a pus-o in pericol cei de la protectia copilului m-au hartuit ani de zile.Tatal a demonstrat ca nu are venituri dar are un apartament luat in chirie si intretine alte persoane. A fost plecat ani de zile in strainatate la munca dar el nu are venituri. In cazul acesta cum pot sa dovedesc ca are venituri?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara lemih lemih Sotul meu are dintr-o casatorie anterioara un copil pentru care plateste pensie alimentara. In cazul in care sotul meu accepta un job in strainatate, cum va fi ... (vezi toată discuția)
Cuantum pensia alimentara pump pump cat la suta din salariul brut sau net,este pensia alimentara.se poate k tatal sa aiba drept de vizita,dar sa nu o poata lua cu el?mentionez k nu am fost ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentară goodrige goodrige Bună ziua, Plătesc pensie alimentară 20% din venit. Întrebare: Există posibilitatea ca aceasta să scadă dacă am un copil dintr-o nouă ... (vezi toată discuția)