avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata

daca sunt angajat al unei unitati militare am dreptul conform legii la concediu fara plata . si daca da atunci pana la ce perioada poate sa ajunga acesta.mentionez ca am calitatea de soldat gradat profesionist si am contract pe perioada determinata de 3 ani.multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:13, 13 Ianuarie 2013
Art. 14 ind.1 din Legea nr.80/1005 prevede :
În timp de pace, cadrele militare în activitate au dreptul la concedii fără plată, pe o durată de cel mult 4 ani, în următoarele situaţii:

a) solicită să îşi urmeze soţia sau soţul trimis în străinătate de către Ministerul Afacerilor Externe, de alte ministere, autorităţi administrative autonome, organe ori alte instituţii de specialitate ale administraţiei publice centrale, pentru îndeplinirea unei misiuni permanente în străinătate la misiunile diplomatice, la oficiile consulare sau la alte reprezentanţe naţionale, structuri şi comandamente din cadrul organizaţiilor internaţionale din care România face parte, pentru o perioadă mai mare de 6 luni;

b) au fost selectate pentru a ocupa posturi de expert cu statut de angajat temporar în structurile din cadrul organizaţiilor internaţionale din care România face parte, în baza aprobării ministrului apărării naţionale.

Pentru alte cazuri, temeinic motivate, cadrele militare în activitate au dreptul la concedii fără plată, pe durată determinată, de cel mult un an.

Concediile fără plată prevăzute la alin. 1 şi 2 se aprobă de către ministrul apărării naţionale sau de către comandanţii stabiliţi de acesta.

Ministrul apărării naţionale poate prelungi durata concediilor fără plată prevăzute la alin. 1 şi 2 cu cel mult un an.

În perioada concediului fără plată, acordat potrivit prevederilor alin. 1 sau 2, cadrele militare sunt suspendate din funcţie şi nu beneficiază de niciun drept din partea Ministerului Apărării Naţionale, cu excepţia celui privind folosirea locuinţei de serviciu, în cazul când se dispune de aceasta.

Perioada concediului fără plată nu constituie vechime în serviciu pentru stabilirea pensiei, vechime în activitate pentru acordarea Semnului onorific În Serviciul Patriei şi/sau pentru acordarea gradaţiei următoare în condiţiile legii.

În situaţia prevăzută la alin. 1 lit. a) şi alin. 2, la stabilirea stagiului în gradul pe care îl au cadrele militare se ia în calcul o perioadă egală cu 3 pătrimi din durata concediului fără plată.

În situaţia prevăzută la alin. 1 lit. b), la stabilirea stagiului în gradul pe care îl au cadrele militare se ia în calcul întreaga durată a concediului fără plată.

La încetarea concediului fără plată, instituţia are obligaţia de a numi cadrul militar pe o funcţie vacantă sau să îl pună la dispoziţie în vederea încadrării.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare concediu fara plata ionet ionet Buna ziua Sunt cadru militar si doresc sa beneficiez de concediu fara plata si as dori sa stiu care este baza legala ptr acest lucru . multumesc (vezi toată discuția)
Concediul fãrã platã Dana Dav Dana Dav Bună ziua! Vă rog să mă lămuriți privind următorul aspect: sunt cadru militar (subofițer) și vreau să știu dacă pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata pentru cadre militare Manza2015 Manza2015 Buna ziua! Sunt cadru militar de 7 ani si recent m-am casatorit. Sotul meu, care are domiciliul in alt judet decat mine (Arad si Hunedoara) indeplineste o ... (vezi toată discuția)