avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare concediu fara plata

Buna ziua
Sunt cadru militar si doresc sa beneficiez de concediu fara plata si as dori sa stiu care este baza legala ptr acest lucru . multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:41, 14 Aprilie 2015
Legea 80/1995
Articolul 14^1
In timp de pace, cadrele militare in activitate au dreptul la concedii fara plata, pe o durata de cel mult 4 ani, in urmatoarele situatii:
a)solicita sa isi urmeze sotia sau sotul trimis in strainatate de catre Ministerul Afacerilor Externe, de alte ministere, autoritati administrative autonome, organe ori alte institutii de specialitate ale administratiei publice centrale, pentru indeplinirea unei misiuni permanente in strainatate la misiunile diplomatice, la oficiile consulare sau la alte reprezentante nationale, structuri si comandamente din cadrul organizatiilor internationale din care Romania face parte, pentru o perioada mai mare de 6 luni;
b)au fost selectate pentru a ocupa posturi de expert cu statut de angajat temporar in structurile din cadrul organizatiilor internationale din care Romania face parte, in baza aprobarii ministrului apararii nationale.
Pentru alte cazuri, temeinic motivate, cadrele militare in activitate au dreptul la concedii fara plata, pe durata determinata, de cel mult un an.
Concediile fara plata prevazute la alin. 1 si 2 se aproba de catre ministrul apararii nationale sau de catre comandantii stabiliti de acesta.
Ministrul apararii nationale poate prelungi durata concediilor fara plata prevazute la alin. 1 si 2 cu cel mult un an.
In perioada concediului fara plata, acordat potrivit prevederilor alin. 1 sau 2, cadrele militare sunt suspendate din functie si nu beneficiaza de niciun drept din partea Ministerului Apararii Nationale, cu exceptia celui privind folosirea locuintei de serviciu, in cazul cand se dispune de aceasta.

Perioada concediului fara plata nu constituie vechime in serviciu pentru stabilirea pensiei, vechime in activitate pentru acordarea Semnului onorific in Serviciul Patriei si/sau pentru acordarea gradatiei urmatoare in conditiile legii.
In situatia prevazuta la alin. 1 lit. a) si alin. 2, la stabilirea stagiului in gradul pe care il au cadrele militare se ia in calcul o perioada egala cu 3 patrimi din durata concediului fara plata.
In situatia prevazuta la alin. 1 lit. b), la stabilirea stagiului in gradul pe care il au cadrele militare se ia in calcul intreaga durata a concediului fara plata .
La incetarea concediului fara plata, institutia are obligatia de a numi cadrul militar pe o functie vacanta sau sa il puna la dispozitie in vederea incadrarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul fãrã platã Dana Dav Dana Dav Bună ziua! Vă rog să mă lămuriți privind următorul aspect: sunt cadru militar (subofițer) și vreau să știu dacă pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata vargas vargas daca sunt angajat al unei unitati militare am dreptul conform legii la concediu fara plata . si daca da atunci pana la ce perioada poate sa ajunga ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata pentru cadre militare Manza2015 Manza2015 Buna ziua! Sunt cadru militar de 7 ani si recent m-am casatorit. Sotul meu, care are domiciliul in alt judet decat mine (Arad si Hunedoara) indeplineste o ... (vezi toată discuția)