avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Demolare gard construit abuziv
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Demolare gard construit abuziv

Deoarece ma tem sa nu aiba implicatii juridice, cred ca aceasta este aria unde ar trebui sa postez intrebarea mea.
Situatia de fapt: In 2003 ni s-a retrocedat in natura un teren liber de 400mp. Pana la aceasta data, vecinul care poseda terenul alaturat, a imprejmuit terenul lui impreuna cu al nostru(adica a facut un gard care a inglobat in intregime si terenul nostru). Motivul a fost"sa nu se arunce gunoaie pe el"!!!
La data punerii in posesie noi l-am atentionat verbal sa desfaca gardul(inalt din tabla cutata), lucru pe care nu l-a facut nici pana in ziua de azi. Am fost la primarie, la disciplina in constructii, si ni s-a spus ca ei nu au ce face, ca fapta e prea veche si s-a prescris.
Intrebare: in ce conditii putem sa demolam acest gard, sau sa facem macar un acces, fara a ne teme ca vom fi amendati sau dati in judecata? Noi nici macar nu putem avea acces la acest teren decat prin curtea vecinului, desi terenul are deschidere la strada 10 ml.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri....
Cel mai recent răspuns: fgs , utilizator 15:24, 9 Februarie 2009
Tulburarea de posesie


Art. 220 Cod Penal - Ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, a unui imobil aflat în posesia altuia, fără consimţământul acestuia sau fără aprobare prealabilă primită în condiţiile legii, ori refuzul de a elibera imobilul astfel ocupat se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Dacă fapta prevăzută în alin. 1 se săvârşeşte prin violenţă sau ameninţare ori prin desfiinţarea semnelor de hotar, a reperelor de marcare, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Dacă fapta prevăzută în alin. 2 se săvârşeşte de două sau mai multe persoane împreună, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Formulati plingere penala pentru tulburare de posesie si va puteti constitui [parte civila pentru eventualul prjudiciu pe care l-ati suferit prin lipsa de folosinta normala a terenului.
Pe de alta parte, daca nu vreti sa mergeti pe latura penala, puteti sa-l chemati in judecata pentru obligatie de a face ( sa demoleze gardul construit ilegal) si sa-l obligati la daune cominatorii pina la executarea in fapt a obligatiei
o posibilitate mai radicala, dar de efect ar fi sa formulati o plangere penale prin care sa sesizati infractiunea de tulburare de posesie prevazuta de 220 Cod penal care prevede: ocuparea in intregime sau in parte, fara drept, a unui imobil aflat in posesia altuia, fara consimtamantul acestuia sau fara aprobare prealabila primita in conditiile legii, ori refuzul de a elibera un imobil astfel ocupat.

Daca cei ce la primarie, v-au spus ca aceasta fapta este veche si s-a prescris, nu este asa pentru urmatoarele motive: fapta nu este veche, ci este in continua desfasurare, astfel infractiunea este in curs de desfasurare pana la data incetarii ocuparii abuzive.

Plangere penala atrage competenta de solutionare a Pachetului de pe langa Judecatoria Sectorului in care se afla imobilul.
Ultima modificare: Luni, 9 Februarie 2009
Catalin Mihalache, Avocat
Inteleg ca trebuie neaparat sa ma judec?
Nu pot darama gardul pur si simplu? Sau macar sa fac o poarta...
Cel care a ingradit terenul nostru nu spune ca nu darama gardul, dar tot amana....de ani!

Alte discuții în legătură

Vecina mi-a luat din teren LovinAlina LovinAlina Am luat o casa cu un teren concesionat de primarie,terenul este de 105 metri(si in acte la fel este metrajul)impozit platesc tot pe 105 m.Vecina mea spune ca ... (vezi toată discuția)
Tulburare de posesie gesiana gesiana Am cumparat un teren extravilan cu intabulat liber de sarcini extras de carte funciara pus pe rol la Consiliul Popular fara a fi probleme.Terenul era nelucrat ... (vezi toată discuția)
Violare domiciliu danyyyyy danyyyyy buna ziua va rog am nevoie de un model de plangere catre politie de violare de domiciliu, am o proprietate (un teren) pe care sa construit o cabana fara ... (vezi toată discuția)