Buna seara.Lucrezi la un lanti de magazine ca macelar.Anul trecut a fost facut invetar si acuma a iesit o lipsa(nu stim suma) care angajatorul asa vrea sa recupereze ca retine 10 bonuri de masa de la fiecare angajat.Eu n-am semnat nici un act ca raspund de intrarea sau iesirea marfii,nu preiau marfa si nici nu incasez banii,eu numai prelucrez carnea si servesc clientii.Cu ce drept poate sa retina angajatorul bonurile de masa mai ales ca impozitul pe bonuri se trage din salar.Va multumesc pentru ajutor.
iti recomand sa vorbesti cu sefii mari... daca actionezi s-ar putea sa iti caute nod in papura ... vrei sa mergi pe calea legala , faci reclamatie la ITM sau Garda de Finante
Cu nici un drept dacă nu aveți și calitate de gestionar.
Pentru a putea să vă impute anumite lipsuri ar trebui să preluați stocul la începutul programului și să-l predați la sfârșitul programului împreună cu banii încasați pe marfa vândută.
Dar de regulă asta ar presupune un inventar zilnic... așa că angajatorii de regulă preferă sa facă un inventar la câteva luni doar, iar eventualele pierderi le impută global tuturor angajaților.
E chiar așa de mare acea pierdere? Sunteți sigur că nu ați greșit deloc la câtărirea și vânzarea mărții și astfel să vi se datoreze o parte din acele pierderi?
Va multumesc pentru raspuns.Nu am gresit la cantarit si nici odata n-am fost sanctionat la locul de munca,chiar am fost apreciat de angajator.De la fiecare angajat vor sa traga cate 10 bonuri in trei luni.Daca ma duc la instantia o sa am ceva sanse de castig.Va multumesc inca odata pentru raspuns.
Daca retinerea se face nelegal, atunci aveti sanse in instanta ...orice retinere din salariu se face in baza unui titlu executoriu sau in baza unui acord - acesta putandu-se face in limita sumei de 3500 lei -.
Retinerile din salariu sunt intr-adevar nelegale daca nu au la baza o hot. judecatoreasca.
Insa, problema dvs. este ca nu se retine din salariu, ci din bonurile de masa.
Bonurile de masa nu sunt salariu, nu sunt bani, si aceasta interdictie de retinere nu se aplcia in cazul bonurilor.
Prin urmare, dvs. trebuie sa verificati unde este prevazut faptul ca aveti dreptul la bonuri de masa, cate pe luna, in ce conditii.
Tot acolo ar trebui sa scrie si in ce conditii vi se pot retine bonuri.
De verificat in primul rand contractul individual de munca, contractul colectiv, regulamentul si proceduri interne (daca e cazul).
Daca acordarea de bonuri nu e prevazuta nicaieri, atunci rezulta ca acordarea nu este obligatorie, iar unitatea poate decide oricand taierea lor, fara sa fie nevoita sa dea explicatii.
Daca ar putea sa taie bonurile fara explicatii, atunci bonurile taiate nu trebuie impozitate. Asta e intr-adevar suspect.
Imputare inventar
burgundy
Buna Ziua
La firma cu care am colaborat pe baza unui contract de prestarii servici s-a facut un inventar, deoarece urma sa imi schimb locul de munca. ... (vezi toată discuția)