avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediul de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediul de crestere copil

Buna seara,
Daca optez pentru concediul de crestere copil pe o perioada de 2 ani angajatorul este obligat sa pastreze postul si sa ma reincareze pe postul respectiv 6 luni?
Dar daca optez pentru perioada de 1 an?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:14, 16 Ianuarie 2013
Art. 25 din OUG nr.111/2010:
.....
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în
cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

Perioada de 6 luni este o perioada maxima, angajatorul putand stabili o perioada mai mica in ccm aplicabil sau in reg.intern.
1. Indiferent pentru ce varianta de CCC optati (pana 1 an sau pana la 2 ani) obligatia angajatorului este sa nu va inceteze contractul individual de munca (CIM) in aceasta perioada.

2. Nici un act mormativ nu prevede obligatia angajatorului de a pastra locul de munca al unui salariat aflat in CCC.

3. Asadar locul de munca al dvs. poate fi desfiintat in timp ce sunteti in CCC dar nu puteti fi concediata in aceasta perioada.
Pe perioada CCC este posibila concedierea dvs numai pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Art. 60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
.....
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.


Art. 25 din OUG nr.111/2010:
...
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere in timpul concediului de maternitate Blueeyes22 Blueeyes22 Buna ziua, Firma la care lucrez efectueaza concediere in masa, eu fiind in concediu maternal (cele 126 de zile). Ofera celor concediati salarii ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil pana la 3 ani DORFLO DORFLO Daca solicit angajatorului prelungirea intreruperii contractului de munca pana la implinirea a 3 ani a copilului (solicitarea anterioara fiind pe 2 ani), ... (vezi toată discuția)
Concediere dupa revenirea din ccc vertrad2 vertrad2 Buna seara! Momentan sunt in concediul de crestere copil (am facut optiunea pentru 2 ani). Am auzit ca firma la care lucram face concedieri in masa. Dupa cat ... (vezi toată discuția)