avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ipoteca legala de rang I
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ipoteca legala de rang I

Am cumparat in anul 2011 o casa prin programul '' PRIMA CASA''. As dori sa achit creditul si as vrea sa stiu daca mi-se radiaza ipoteca si pot sa o instrainez inainte de 5 ani? Astept cu nerabdare un raspuns. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 23:56, 29 Ianuarie 2013
Imobilul este liber de orice sarcini dupa achitarea imprumutului. Puteti vinde dupa aceea.

Cititi acest articol, este bine de retinut ceea ce scrie in el:
[ link extern ]
M-AM INTERESAT LA BANCA SI LA NOTAR SI MI-AU SPUS CA NU POT SA O INSTRAINEZ TIMP DE 5 ANI, CHIAR DACA O ACHIT FIIND CUNPARATA PRIN PROGRAMUL PRIMA CASA SI ASA SCRIE IN CONTRAC
Nu trebuie sa scrieti cu majuscule, postarile sunt mai usor de citit fara a fi folosita tasta "caps lock" :).

Din articolul al carui link l-am atasat eu inteleg ca legea este interpretata gresit de functionari:

Radierea, înainte de cinci ani, posibilă şi până acum, era pentru rambursare anticipată, numai că unele oficii ale ANCPI nu înţelegeau acest lucru. Unele radiau, altele nu. Dacă ai rambursat tot înainte de termen, dacă nu mai ai credit, nu mai eşti în program, este normal să poţi vinde. ªi atunci se vine cu precizarea că se poate radia înainte de cinci ani, cu condiţia rambursării anticipate a creditului. Era şi până acum absolut la fel, doar că erau interpretări şi atunci s-a simţit nevoia unor clarificări în legislaţie ca să nu mai fie interpretări diferite la nivelul diferitelor sucursale ANCPI, au declarat oficialii FNGIMM.


Daca am interpretat eronat, imi cer scuze.
@ancutamirela, am revenit, deoarece se pare ca am dreptate.

[
b]Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.94/18.12.2012 reglementează „problema radierii interdicţiei de înstrăinare a imobilului pe o perioadă de 5 ani, în cazul rambursării anticipate a finanţării garantate, în sensul exprimării fără echivoc a intenţiei de reglementare, în sensul că, odată cu stingerea obligaţiei garantate prin rambursarea anticipată a întregului sold al finanţării garantate, se vor radia în mod corelativ toate sarcinile şi interdicţiile înscrise în vederea garantării acesteia”.


[ link extern ]

OUG 94/2012 pentru completarea art. 1 din OUG 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului Prima casa si adoptarea unor masuri in vederea imbunatatirii conditiilor de derulare a programului Prima casa. Ordonanta de urgenta nr. 94/2012

[ link extern ]

Nota de Fundamentare -OUG nr.94/18.12.2012
[ link extern ]

Studiati va rog OUG 94/2012 si Nota de fundamentare. Apoi aduceti la cunostinta si functionarilor bancii, dar si notarului, daca indepliniti conditiile impuse de acestea.

Eu sper ca acum v-am fost de ajutor:).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare / cedare apartament prima casa mdutan mdutan Salut, Detin un contract pentru un apartament Prima Casa semnat in urma cu 3 ani. Incerc sa \\\\"scap\\\\" de acest apartament deoarece a devenit ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament luat prin programul prima casa euggen23 euggen23 Buna ziua tuturor, am o nelamurire in caz ca ma pueti ajuta. Prin februarie-martie 2010 am cumparat un apartament prin prima casa, iar acum as ... (vezi toată discuția)
Fonduri nerambursabile pentru un salon de coafura intr-un spatiu rural anamaria prodan anamaria prodan BUNA! AS DORI SA STIU DACA SE POT OBTINE FONDURI NERAMBURSABILE PENTRU UN SALON DE COAFURA? AM CERTIFICAT PROFESIONAL IN MESERIILE FRIZER,COAFOR,MANICHIURA ... (vezi toată discuția)