avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract donatie

Buna seara,
In luna februarie 2005 am primit prin contract de donatie un apartament de la parintii mei, iar acum imi este teama sa nu-l pierd, deoarece am contractat un leasig pe firma (la care sunt actionar 33.33% cu alte doua persoane) pe care nu-l mai putem plati ( incasarile au scazut si euro a crescut ) si am garantat cu bilete la ordin avalizate si contract de fidejusiune.
Am gasit o firma dispusa sa preia contractul dar firma de leasing a modificat atit de mult clauzele contactuale (dobinda, avans si comisioanele) incit nu le-a putut accepta. Acum se afla in lucru spre aprobare dosarul altei firme dispuse sa preia acest contract.Mentionez ca acum sunt cu ratele la zi nu am avut intirzieri si intotdeauna am crezut ca in caz de neplata a ratelor voi pierde avansul si ratele deja platite nu si apartamentul.
Intrebarea mea este ce pot face pentru a proteja donatia primita de la parinti in aceste conditii daca nu voi reusi totusi sa platesc ratele?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: nelud , utilizator 13:59, 17 Februarie 2009
daca inca nu constituie vreo garantie imobiliara ar fi bine sa-l instrainati din nou parintilor...totul este sa nu mai existe in patrimoniul dvs
E ceva ce nu înţeleg. Firma are un bun luat în leasing. Nu l-a cumpărat, deci nu datorează preţ. Dumneavoastră aţi garantat, ca fidejusor, plata ratelor. Nu se plătesc ratele, contractul de leasing se reziliază, societatea de leasing îşi preia bunul (care este proprietatea ei), eventual sunteţi obligat, ca fidejusor, la plata ratelor restante şi cu asta s-a încheiat bîlciul (art.15 din L.287/2006 - OUG 51/97)

Greşesc?
Prin neplata ratelor contractuale, firma va deveni debitor pentru ratele scadente. Nu cred insa ca va fi o creanta atat de mare incat sa necesite executarea silita a unui imobil. Restituirea bunului va acoperi o parte din pret, in mod normal nu se poate ajunge la executarea silita a imobilului. Ca sa scapati de orice grija ati putea sa vindeti/donati apartamantul, dar firma de leasing poate anula acest transfer de proprietate daca dovedeste ca este facut in dauna sa in calitate de creditor al dumneavoastra.
Fac urmatoarea precizare:
-valoarea totala a contractului este de aproximariv 305.000 Euro (cu TVA inclus,avans,taxe etc.)
-conform contractului mai sunt de plata circa 118000 Euro plus TVA si comisioane
In contractul de leasing se stipuleaza ca in caz de neplata a ratelor de leasing mai mult de 2 luni, acesta se reziliaza, iar eu ca Utilizator va trebui sa predau bunul ce face obiectul contractului fara a avea pretentii la sumele deja platite si sa platesc cu titlu de daune interese toate ratele ramase pina la finalizarea contractului de leasing.In acest caz daca firma nu are bunuri ce pot fi executate ce se va intimpla?
Multumesc!
Rezilierea contractului înseamnă încetarea obligaţiilor pe viitor. Deci şi obligaţia plăţii ratelor. Nu cred că o astfel de obligaţie ar sta în picioare în instanţă. Sigur, sumele deja plătite rămîn cîştigate de locator.

Alte discuții în legătură

Legea 287 / 06.07.2007 privind operatiunile de leasing radu.popa radu.popa [i][b]\"Art 15: - Daca in contract nu se prevede altfel, in cazul in care locatarul/utilizatorul nu executa obligatia de plata integrala a ratei de leasing ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract leasing dax665 dax665 Buna ziua, In august 2007, am incheiat un contract de leasing pentru un autoturism achizitionat pe firma proprie. In acest an, din cauza problemelor ... (vezi toată discuția)
Rate leasing auto neachitate hagiu petru hagiu petru nu am platit 2rate .dosarul este trimis la o firma de recuperatori.Se poate ajunge la o intelegere cu aceasta firma.Mai am 7 rate de platit (vezi toată discuția)