avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... CONTRIBUTIE LA PENSIE FARA A FI SALARIAT
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

CONTRIBUTIE LA PENSIE FARA A FI SALARIAT

In luna mai firma la care lucrez se inchide.Eu voi pleca in strainatate si voi munci acolo,sper cu contract de munca.Mentionez ca am 34 ani munciti legal in tara.As putea sa continui sa platesc contributie la fondul de pensie,la salariul minim pe economie,pe perioada pe care o mai am pana la implinirea varstei de pensionare?Am vreun avantaj la pensia pe care o voi primi daca platesc contributii si in tara si in strainatate?mentionez ca implinesc 55 ani in februarie 2013 si muncesc din 1979.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 17:33, 17 Ianuarie 2013
In situatia in care desfasurati activitate cu forme legale intr-un stat UE sau intr-o tara cu care Romania a incheiat un acord bilateral, nu este necesar sa va asigurati si in tara noastra.
In cazul persoanelor care au lucrat in mai multe state membre ale Uniunii Europene, drepturile de pensie se acorda cu respectarea prevederilor regulamentelor comunitare la care ne-am referit si ale legislatiilor nationale in vigoare in materie de pensii, persoanele interesate putand solicita obtinerea drepturilor de pensie potrivit legislatiilor in vigoare ale statelor membre in care au desfasurat activitati profesionale. Drepturile de pensie se acorda potrivit principiului pro rata temporis, proportional cu perioadele de asigurare realizate in fiecare stat. Fiecare stat va acorda cate o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislatii.
Astfel, daca o persoana a lucrat atat in Romania cat si in Grecia, va beneficia de drepturi de pensie acordate de ambele state, calculate proportional cu perioadele de asigurare sociala realizate in cele doua sisteme de pensii, cu respectarea prevederilor legislatiilor in materie din aceste doua tari. Conditia este sa fi realizat in Grecia cel putin 1an de stagiu.


13-04-2012 11:10Sursa:[ link extern ]


Daca vreti sa va asigurati in Romania:


Aveti posibilitatea completarii stagiului de cotizare, prin incheierea unui contract de asigurare sociala cu casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu. Cota de contributie este de 31,3% din venitul asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nu mai mare de 5 ori castigul salarial mediu brut. Pentru anul 2012, castigul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 2117 lei. Venitul minim la care va puteti asigura de la 1 ianuarie 2012 este de 35% din 2117 lei, adica 741 lei, contributia minima datorata fiind de 232 lei.

Daca contribuiti 1 an,pensia va creste cu 8 lei pe luna.Investitia pe 1 an,o recuperati in 29 ani.
Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2013
Carp Mircea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata retroactiva a contributiei la fondul de pensii kokobr kokobr Va salut cu respect! As dori sa stiu daca pot plati retroactiv contributia la fondul de pensii, intrucat am lucrat in strainatate - unde nu am fost angajata ... (vezi toată discuția)
Cas halmagy123 halmagy123 Pot sa inchei un contract cu CAS in baza terenului arabil pe care il detine familia,si sa platesc contributia pentru a fi asigurat ?Momentan sunt ... (vezi toată discuția)
Plata contributiei la casa de pensii vasmili vasmili buna seara , am si eu o intrebare am 42 de ani si as dori si eu sa platesc la casa de pensii ca sa pot beneficia de pensie precizez ca pana acuma nu am lucrat ... (vezi toată discuția)