avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Codul de procedurã civilã versus Legea medierii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Codul de procedurã civilã versus Legea medierii

declaratia pe proprie raspundere, AUTENTICA SI ANTERIOARA, a partii care doreste sa inceapa un proces cum ca s-a informat despre mediere este suficienta pentru a preintampina o eventuala 'inadmisibilitate'?

sau e ca in cazul recursului pe noul cod de procedura ..trebuie obligatoriu semnat si stampilat de de avocat/la spezta de mediator
Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2013
ContSters267790, utilizator
Mediatorsm a scris:

oricum desigur avem obligatia profesionala sa aflam intentia reala a partilor si sa convingem partile sa aleaga medierea ca si cale de solutionare a litigiului, prin metode specifice....

Cred că exagerați puțin... referitor la „obligația profesională de a convinge părțile”.
Eu știam că mediatorul are în primul rând obligația profesională să medieză între părți și nu să convingă pe cineva despre ceva.

Obligația de a „convingere” o au doar comisionarii care vând tot felul de produse prin tot felul de metode și fac orice pentru a convinge pe oricine despre cât de nemaipomenit este acel produs...

Nu e bine să vedeți profesia de mediator în termeni pur comreciali.
Sper că mediatorii nu au ca singur criteriu de stabilire a valorilor doar criteriul comercial, așa cum se întâmplă mai nou în majoritatea domeniilor de activitate.


Mediatorsm a scris:

daca cineva are 5 cauze fiecare cu specific diferit si informarea are specific diferit.... daca sunt acelasi tip de cauza nu sunt necesare 5 informari... haideti sa nu exageram.... noi cel putin nu facem asta, nu ne sta in obisnuinta...



Ba, va trebui sa va obisnuiti. Pentru ca LEGEA (aia stupida despre care vorbim aici) nu face aceasta distinctie. De fapt, nu exista procese "de acelasi tip", pentru ca in drept nimic nu seamana cu nimic; sau daca "seamana" (identitate de parti, obiect si cauza), atunci este autoritate de lucru judecat sau litispendenta.

Daca o persona juridica cu j'dămii de angajati are, spre pilda, litigii de munca, izvorate din incheierea, executarea şi incetarea contractelor individuale de munca (art 60 indice 1, litera e, din legea medierii) trebuie sa-si angajeze o persoana (probabil pe functia de prost sef , apropo de ceea ce spuneam pe pagina 3 a acestui topic) care sa mearga la informari de tot atatea ori cate dosare va avea pe rol (ca doar nu credeti ca o sa vina directorul la sedinta de informare!). Asta daca are calitatea de reclamant (si este interesat sa nu i se respinga cererea ca inadmisibila). Daca e doar parat... e mult mai bine, o sa se agite doar fraierul de salariat ca sa-i trimita invitatii la informare, iar angajatorul, cel mai probabil, o sa-l invite sa si le bage undeva.

Si asta in conditiile in care Directiva 52/2008 (pe care o intepretati dvs. in sensul ca ne-ar obliga sa raportam culesul pe Marte 120% la ha) zice, de fapt, ca (paragraf 10 preambul) "directiva nu ar trebui să se aplice în cazul drepturilor și obligațiilor de care părțile nu pot dispune în mod liber potrivit legislației aplicabile corespunzătoare. Astfel de drepturi și obligații se regăsesc în special în ... dreptul muncii"

Ultima modificare: Miercuri, 23 Ianuarie 2013
romascanu, moderator
medieribucuresti a scris:

Trebuie sa mearga deoarece informarea se face in prezenta ambelor parti iar Dl mediator nu poate fi mediator in cazul propriu deoarece nu ar mai fi impartial.


Nu vi se pare puțin deplasat ca un avocat sau o oricare altă persoană să se poată prezenta singură înaintea oricărei instanțe (civile) de orice grad, iar un mediator să trebuiască să ceară un certificat cu privire la procedura medierii de la alt mediator?

Oricât de bine ar cunoaște avantajele medierii, ce poate face un mediator dacă de exemplu are personal de revendicat un imobil naționalizat înainte de 89?
Cu ce l-ar ajuta medierea în acest caz. Instituțiile statului cu care te judeci în aceste procese nu se prezintă nici măcar în instanță... ce să ami vorbim de biroul mediatorului...
Mediatorsm a scris:


"oricum desigur avem obligatia profesionala sa aflam intentia reala a partilor si sa convingem partile sa aleaga medierea ca si cale de solutionare a litigiului, prin metode specifice...".





Domnule, obligatia priveste informarea cu privire la avantajele medierii ca procedura prealabila pentru solutionarea litigiilor si nu se refera la informrea asupra cauzei.Ar insemna ca dumneavoastra o sa conditionati eliberarea certificatului dupa ce vi se prezinta informarea completa a cauzei si pozitia paratului ( ceea ce ar fi abuz in sensul penal al faptei).

Inteleg partizanatul dumneavastra dar deja emana a "prost gust".

Ieri in fata instantei la solicitarea unei parti care s-a prezentat cu un acord de mediere judecatorul a tinut sa precizeze ca au intervenit modificari si nu se mai restituie taxa judiciara de timbru ( nu am verificat aest aspet legal nou invocat). Asa ca... cu acord de mediere sau fara ,tot trebuie sa te prezinti in instanta sau la notar ca sa conferi putere executorie unui acord de mediere!!!

Asa ca, daca tot s-a facut loby din interese mai putin oneste sau studiiile de impact au fost neconforme ( Vesi Legea nr.24/2000) in ceea ce priveste modificarea in forma actuala a legislatiei privind medierea ... ar fi necesar ca cei ce practica aceasta profesie sa intervina pentru a aduce reglementarile actuale intr-un fagaj normal, altfel nu faceti decat sa aduceti argumente contrare propriului interes.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Ianuarie 2013
viorell2004, utilizator
Buna seara!

Am si eu o intrebare pentru distinsii domni mediatori:

Care dintre dumneavoastră vă arătaţi disponibilitatea de a efectua sedinţe de informare ( acelea gratuite) pentru 900-1000 de dosare şi a elibera gratuit acele certificate de participare la sedinta de informare pentru 90% dintre ele ?

Eu de exemplu lucrez intr-o instituţie publică care are aproximativ 900 de dosare pe an si din acestea, în 90% din cazuri societatea are calitatea de reclamant, deci este obligata sa participe la acele sedinte înainte de a promova acţiunea în instanţă


Si as mai indrazni cu o intrebare dacă nu supar prea mult pe cineva:


Din câte stiu eu, poate deveni mediator orice persoană care a absolvit o facultate ( oricare ) şi urmează cursuri, işi i-a atestatul.... etc.

Dacă dumneavoastră ( oricare, nu tintesc pe cineva anume ) aţi absolvit facultatea de agronomie, chimie, teologie etc..... cam in ce mod aţi media conflicte de muncă, litigii rezultate din contracte neexecutate sau executate necorespunzător, dar cele penale pentru care se pune in miscare actiunea penala la plangerea prealabila..... Sa fim seriosi, vine o persoana sa se bage in bucataria mea, cam aşa aş traduce eu aceasta mediere obligatorie pentru persoanele juridice .

Alte discuții în legătură

De la data de 1 august informarea asupra avantajelor medierii devine obligatorie Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator În vederea înţelegerii cu claritate de către justiţiabili a aspectelot ce privesc procedura de informare, respectiv momentul în care trebuie să ... (vezi toată discuția)
Incheiere proces-verbal privind avantajele medierii cristina69 cristina69 Buna Ziua. Va rog sa imi spuneti daca reclamantul invita paratul la informarea privind avantajele medierii in baza art.2 alin.1 ind.3 din legea 192/2006, ... (vezi toată discuția)
Certificat de informare de depus la instanta popescumierleanu popescumierleanu Buna dimineata. Cat costa un certificat de informare obligatoriu pentru dosarul depus deja in instanta privind litigiul unei succesiuni. Sigur partile nu se ... (vezi toată discuția)