avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Incheiere Proces-Verbal privind avantajele medierii
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Incheiere Proces-Verbal privind avantajele medierii

Buna Ziua. Va rog sa imi spuneti daca reclamantul invita paratul la informarea privind avantajele medierii in baza art.2 alin.1 ind.3 din legea 192/2006, avocatul care il reprezinta pe reclamant poate incheia in numele mediatorului procesul-verbal de informare? Nu exista incompatibilitate daca este avocatul reclamantului poate fi si mediator?
Oricare din cele două profesii se exercită cu respectarea legii și deontologiei profesionale.

Din economia textului legal art. 15 din Legea nr. 51/1995 reiese faptul că:
Exercitarea profesiei de avocat este incompatibila cu:
a) activitatea salarizata in cadrul altor profesii decat cea de avocat;
b) ocupatiile care lezeaza demnitatea si independenta profesiei de avocat sau bunele moravuri;
c) exercitarea nemijlocita de fapte materiale de comert.

Pe de altă parte văzând art. 16 lit. d din Legea nr. 51/1995, observăm că exercitarea profesiei de avocat este compatibilă cu calitatea de arbitru, mediator, conciliator sau negociator, consilier fiscal, consilier in proprietate intelectuala, consilier in proprietate industriala, traducator autorizat, administrator sau lichidator in cadrul procedurilor de reorganizare si lichidare judiciara, in conditiile legii.
Deci, cu alte cuvinte avocatul reclamantei poate efectua sedinta privind avantajele medierii si incheia un proces-verbal de informare. Cred ca in cazul incheierii unei contract de mediere situatia era cu totul diferita... E corect?
Buna ziua.
1. Nu reclamantul il invita pe parat la sedinta, ci il mandateaza pe mediator sa il invite pe parat la sedinta. Banuiesc ca ati contactat un mediator pentru realizarea procedurii prealabile obligatorii.
2. Avocatul care il reprezinta pe reclamant nu elibereaza procesul-verbal, ci mediatorul.
3. Avocatul poate fi mediator daca a urmat cursurile si a fost autorizat de consiliul de mediere.
4. Daca avocatul este si mediator autorizat, atunci nu poate fi avocatul niciunei parti, fie ea reclamant sau parat pentru ca trebuie sa respecte principiul impartialitatii. Ori avocatul partii, ori mediatorul conflictului.
cristina69 a scris:

Deci, cu alte cuvinte avocatul reclamantei poate efectua sedinta privind avantajele medierii si incheia un proces-verbal de informare. Cred ca in cazul incheierii unei contract de mediere situatia era cu totul diferita... E corect?


Avocatul reclamantei nu poate efectua sedinta si nici elibera acte care tin de meseria de mediator. Asta e parerea mea, dar legislatia inca produce confuzie. Avocatul reclamantei poate doar sa o informeze pe reclamanta despre existenta medierii si sa ii recomande contactarea unui mediator. Acum riscul pentru reclamanta este ca paratul poate sa ceara respingerea cererii pe motiv ca nu a fost indeplinita procedura prealabila ceea ce presupunea sa primeasca invitatia la sedinta de informare.
Avocatul nu poate incheia contract de mediere, doar mediatorul autorizat.
Nu v-am intrebat un lucru. Vorbim de un avocat care are si calitatea de mediator, sau doar de un avocat care nu este si mediator?

Alte discuții în legătură

Certificat de informare de depus la instanta popescumierleanu popescumierleanu Buna dimineata. Cat costa un certificat de informare obligatoriu pentru dosarul depus deja in instanta privind litigiul unei succesiuni. Sigur partile nu se ... (vezi toată discuția)
Despre certificatul de mediere florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Ma intereseaza cand se elibereaza certificatul de informare,atat in cazul cand este pe rol si inainte de a inainta in instanta,daca eu ca reclamant ... (vezi toată discuția)
Model pv de neacceptare amedierii Irina S. Irina S. Va rog, am nevoie de un PV de neacceptare a medierii. Multumesc. (vezi toată discuția)