avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Reg Op. Intracomunitari
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Reg Op. Intracomunitari



Se poate inscrie in ROI un SRL neplatitor de TVA ?

Multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Mariralu , utilizator 11:47, 22 Ianuarie 2013
Dar daca nu ma inscriu in ROI atunci voi plati TVA aferent tarii UE ( mai mic decat in Romania ) , in acest caz ce declaratii trebuie sa depun ?

Va multumesc !
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2013
Mariralu, utilizator
Daca nu va inscrieti in R.O.I., avand aceasta obligatie si efectuati achizitii intracomunitare riscati sa primiti o amenda cuprinsa intre 1000 - 5000 lei - baza legala art. 219 indice 2 Cod procedura fiscala
lucian huzum a scris:

Daca nu va inscrieti in R.O.I., avand aceasta obligatie si efectuati achizitii intracomunitare riscati sa primiti o amenda cuprinsa intre 1000 - 5000 lei - baza legala art. 219 indice 2 Cod procedura fiscala


Care art. si alin. imi creaza obligativitatea inscrierii in ROI, strict pe cazul meu ?

Multumesc !
Tocmai am primis un raspuns de la ANAF:

" in conformitate cu prevederile art. 153^1 alin 1 lit a din L571/2003 privind Codul Fiscal, are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA pers. impozabila care are sediul activitatii in Ro si pers jur. neimpoz. stabilita in Ro, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art.153 si care nu sunt deja inregistrate conf. lit. b sau c sau alin 2, care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Ro, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara.
Concret valoarea facturii mele este de 1800 euro cu TVA din BG 20 % )

"conform prevederilor art. 158^2 alin1 lit. d din Codul Fiscal, vor solicita organului fiscal competent inscrirea in ROI, persoanele impozabile care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri taxabile care au locul in Ro potrivit prevederilor art. 132 ^1 "
Concret eu am scris pe factura din BG locul achizitiei loc. Varna BG

" conform preverilor Ordinului Presedintelui ANAF nr. 2101/2010, formularul 095 se depune de catre pers impozabile si pers juridice neimpozabile, la data solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153 ^1 din CF sau ulterior inregistrarii in scopuri de TVA , daca intentioneaza sa efectueze una sau mai multe operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 158 ^2 alin 1 din acelasi act normativ."

Eu daca nu trebuie sa ma inregistrez conform art. 153 sau 153 ^1 , ce fac in situatia mea ???

Scuze ca va bat la cap dar eu chiar nu inteleg daca sunt sau nu obligata sa ma inscriu in ROI etc
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2013
Mariralu, utilizator
Pt achizitii de bunuri nu aveti obligatia sa va inreg in scop de tva pt achizitii de bunuri si in ROI pina la atingererea plafonului de 10000 euro. In acest caz factura va fi emisa de furnizor cu tva. Nu aveti nici o obligatie de plata si nici declarativa in ceea ce priveste achizitia intracomunitara respectiva.

Inteleg din postarea precedenta ca este vorba de achizitia de bunuri.

Daca este vorba de achizitia de servicii, exista obligatia inregistrarii in scop de tva pt achizitii se servicii si inscrierea in ROI inainte de a fi prestat serviciul. Factura este fara tva si se achita tva in baza declaratiei 301. Se intocmeste si 390.

Daca nu va multumeste raspunsul, mentionati in primul rind daca este vorba de achizitie de bun sau de serviciu, iar daca este vorba de serviciu mentionati si ce fel de serviciu.


Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2013
t.simona, utilizator

Alte discuții în legătură

Pfa norma de venit, intracomunitar, declaratii robilix robilix buna ziua am un pfa cu norma de venit, neplatitor de tva deoarece prestez servicii si in tarile UE am depus cererea pentru cif de tva, eu ramanand ... (vezi toată discuția)
Srl nou neplatitor de tva a achizitionat din spania produse de 14 300 euro , devine platitor de tva in urma acestei achizitii? hilo hilo un srl infiintat in luna noiembrie 2010 ca fiind neplatitoare de tva a achizitionat dintr-un stat membru ue adica spania confectii in valoare de 14 300 ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare - firma neplatitoare de tva Adinel84 Adinel84 Buna ziua, Am o firma neplatitoare de tva si vreau sa fac achizitii intraconunitare. Trebuie sa ma inregistrez in ROI, daca valoarea achizitiilor intr-un an ... (vezi toată discuția)