Sunt insarcinata in aproape 35 saptamani.Luna viitoare trebuie sa nasc.Eram si eu curioasa daca indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe ultimile 12 luni(venityurile din care mi s-a platit CAS-ul,Somajulsi celelalte).Ideea este in felul urmator:eu nu am un salariu fix.de fapt fix este minimul pe economie dar lucrand in vanzari difera de la luna la luna.Din cate am inteles indemnizatia se va calcula din media venituriolr pe lunile mar2012-feb2013.Media veniturilor mele este e 1200 ron.As vrea sa stiu daca indemnizatia va fi calculata 85% din 1200, sau din salariul minim.(mentionez ca CAS-ul,Somajul si celelalte impozite ce se mai opresc din salariu au fost platite din salariul integ nu din minim).Astept raspuns!
buna ziua, vreau sa stiu daca pot primi indemnizatia de crestere copil daca sunt angajata cu carte de munca de pe 13.03.2012 si eu am nascut pe data de 12.03.2013. Mentionez ca in aceasta perioada nu am avut nici o zi de concediu medical, abia cu data de 12.03.2013 am intrat in postnatal si sunt pana pe 30.04.2013. indeplinesc conditiile de a lua indemnizatia daca am nascut cu o zi mai devreme de a implini anul calendaristic de munca?
Si, daca da, care sunt mai exact actele necesare pentru dosar? intro parte mi s-a cerut " cerere catre angajator prin care se solicita suspendarea activitatii dupa minim 42 de zile de concediu de lauzie" ( asta nu trebuie facuta catre angajator si lasata la el? trebuie sa o depun la dosar?), in alta parte mi-au spus ca imi trebuie " adeverinta de la medicul de familie pentru cela 42 de zile de concediu. mai exact care sunt toate actele care imi trebuiesc?
Va multumesc!
1. Cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil sunt aprilie 2012 - martie 2013.
2. Puteti solicita CCC dupa ce se termina concediul de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
3. Procedati astfel:
- faceti cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC pana la varsta copilului de 1 an sau 2 ani (depinde pentru ce varianta optati);
- anexati la cerere o copie dupa certificatul de nastere a copilului;
- angajatorul emite o decizie de suspendare a CIM;
- cu o copie dupa decizie de suspendare a CIM, o copie dupa certificatul de nastere a copilului si cu celelalte acte va prezentati la Primarie unde completati o cerere tip pentru indemnizatia pentru CCC si alocatia de stat pentru copii.
4. Daca va duceati la Primarie de prima data vi se dadea o lista cu actele necesare.
5. Actele necesare pentru indemnizatia pentru CCC sunt:
- cererea tip pe care o luati de la Primarie;
- actul de identitate al dvs. (original si copie);
- certificatul de nastere a copilului (original si copie);
- adeverinta tip cu veniturile nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (eliberata de angajator);
- decizia de suspendare a CIM (original si copie);
- in functie de situatia concreta a dvs. este posibil sa vi se mai ceara si alte acte, de aceea mergeti la Primarie sa luati lista cu actele necesare.
am fost la primarie, dar fata cea vechea a fost schimbata acum 2 ani iar cea noua nu stie deoarece sunt primul caz cu care are de-a face.( locuiesc intr-un sat, unde sunt puti care lucreaza si au copii mari).
Va multumesc din suflet si va doresc o zi frumoasa!
1. Actele pe care le depuneti dvs. la Primarie sunt trimise apoi la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
2. Asa ca functionara in cauza trebuie sa tina legatura cu AJPIS si sa ceara informatii si documentele necesare.
3. Puteti si dvs. sa intrebati, pe e-mail, la AJPIS.