Sunt insarcinata in aproape 35 saptamani.Luna viitoare trebuie sa nasc.Eram si eu curioasa daca indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe ultimile 12 luni(venityurile din care mi s-a platit CAS-ul,Somajulsi celelalte).Ideea este in felul urmator:eu nu am un salariu fix.de fapt fix este minimul pe economie dar lucrand in vanzari difera de la luna la luna.Din cate am inteles indemnizatia se va calcula din media venituriolr pe lunile mar2012-feb2013.Media veniturilor mele este e 1200 ron.As vrea sa stiu daca indemnizatia va fi calculata 85% din 1200, sau din salariul minim.(mentionez ca CAS-ul,Somajul si celelalte impozite ce se mai opresc din salariu au fost platite din salariul integ nu din minim).Astept raspuns!
1. Cele 12 luni eligibile pentru a benficia de indemnizatie pentru CCC sunt ian.-dec. 2013.
2. La calcularea indemnizatiei pentru CCC se au in vedere toare veniturile profesionale (din prestarea unei activitati) din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?
Solutie:
Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.
Buna seara,
Am continuitate din 2010 dar in ultimul an am avut alt angajator la care mi-am achitat singura cartea de munca, insa am ramas restanta cu plata de 3 luni si urmeaza sa nasc in iunie. Trebuie sa achit la zi, pana la data in care intru in prenatal ca sa pot beneficia de indemnizatie? de asemenea, as vrea sa stiu daca odata ce am intrat in prenatal trebuie sa mai platesc ceva.
va multumesc foarte mult
1. Acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului nu este conditionata de plata contributiilor sau a impozitului pe venit.
Se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, chiar dacă pentru această persoană angajatorul nu a plătit contribuţiile de asigurări sociale.
2.Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
3. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.
4. Cele 12 luni care se iau in considerare pot fi cumulate de la mai multi angajatori sau din mai multe situatii asimilate.
mirpopa....ai primit un raspuns la intrebarea ta postata pe 10 Martie? Sunt exact in aceeasi situatie (cu pierdere pe 2012 si venituri pe 2013 - trebuie sa nasc in august) si nimeni nu pare a avea un raspuns la modul de calcul al indemnizatiei. Nici macar cei din institutiile abilitate. Singurul raspuns primit e 'media pe ultimele 12 luni'.
PS: Ai grija cu suspendarea activitatii. Din cate stiu eu din cele 126 zile de concediu medical 42 zile (intre 42-46 zile nu mai stiu exact nr. lor) trebuie obligatoriu sa fie dupa nastere. NU esti cam la limita?!!
1. - Credeam ca v-am raspuns in www.avocatnet.ro/content/for...
- Puteti sa intrebati, pe e-mail, la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS).
2. Concediul de lauzie (postnatal) trebuie sa fie de minimum 42 de zile.