avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil 2013
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil 2013

Sunt insarcinata in aproape 35 saptamani.Luna viitoare trebuie sa nasc.Eram si eu curioasa daca indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe ultimile 12 luni(venityurile din care mi s-a platit CAS-ul,Somajulsi celelalte).Ideea este in felul urmator:eu nu am un salariu fix.de fapt fix este minimul pe economie dar lucrand in vanzari difera de la luna la luna.Din cate am inteles indemnizatia se va calcula din media venituriolr pe lunile mar2012-feb2013.Media veniturilor mele este e 1200 ron.As vrea sa stiu daca indemnizatia va fi calculata 85% din 1200, sau din salariul minim.(mentionez ca CAS-ul,Somajul si celelalte impozite ce se mai opresc din salariu au fost platite din salariul integ nu din minim).Astept raspuns!

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:17, 4 Iulie 2014
Sotul lucreaza, ar putea sa ia el indemnizatia, dar sa mearga si la munca? Adica poate primi cei 500 de lei in plus pe langa salarul sau?
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa frecventati, fara intrerupere, cursurile de zi ale facultatii, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale.

2. Sotul poate beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar, pana implineste copilul 2 ani, adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.

3. Eu va recomand sa beneficiati dvs. de indemnizatia pentru CCC deoarece este mai mare decat stimulentul de insertie, este de 600 lei.

4. Veti mai beneficia si de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.
Buna ziua!Sunt gravida urmand sa nasc in luna noiembrie.Din cauza unor dificultati in sarcina mi s-a recomandat concediul de risc maternal.Astazi insa cand am pus problema la servici seful mi-a spus ca el oricum nu imi va plati concediul pentru ca lui casa ii deconteaza tarziu si el nu are bani.Si ca va trebui sa astept banii cand ii va da lui casa.Dar stiu ca unei colege nu i-a mai dat deloc,tot o amana ca nu i s-au virat banii,deja de un an.Ce solutie am in situatia asta,caci nu as vrea sa stric relatiile cu seful fiind si prieteni.
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJSA), aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

3. Asadar angajatorul este obligat sa va plateasca indemnizatia pentru orice fel de concediu medical si apoi va recupera banii de la CJAS (nu este problema salariatului ca el primeste banii mai tarziu).
m-am angajat in data de 10 septembrie 2012, pe perioada determinata pana in 31 august 2013. Acum sunt insarcinata si am DPN in 4 septembrie 2013. Dupa expirarea contractului existent ma pot angaja in continuare tot pe perioada determinata (de ex. un an) ca sa pot primi indemnizatia de crestere copil, sau sa intru in concediu prenatal inainte de expirarea contractului existent? spuneti-mi va rog ce sa fac ca fara indemnizatie nu as putea sa ma descurc, nunai din cei 200 lei alocatie.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pt cresterea copilului ContSters281689 ContSters281689 Buna ziua,am s eu o problema.sunt in an terminal la facultate,dar sunt insarcinata,facultatea nu mi a permis sa muncesc intr un loc stabil cu carte de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie si concediu crestere copil krys_xndr krys_xndr Lucrez din luna iulie 2012 si sunt insarcinata in 2 luni, voi naste in luna august. Pot intra in concediu prenatal din luna iunie fara sa imi afecteze perioada ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie daca... misslucky misslucky Am lucrat din 2007 pana in nov 2011 din nov 2011 pana in iunie 2012 am fost in somaj,din iunie pana in sept 2012 am lucrat cu carte de munca si din ian 2013 ... (vezi toată discuția)