Am emis catre un client o factura de penalitati calculate cf. contract cu o valoare foarte mare.
Cu aceeasi data am constituit provizion in contabilitate de aceeasi valoare cu factura de penalitati deoarece asa a solicitat administratorul societatii.
Clientul a returnat factura prin posta fara a motiva in nici un fel refuzul.
Impotriva acestui client s-a introdus actiune in instanta pentru recuperarea creantelor restante care sunt si de valoare foarte mare si cu scadenta depasita ( sunt sume neincasate de aprox. 1 an). In tot acest timp s-au prestat in continuare serviciile. In suma solicitata in instanta este cuprinsa si valoarea facturii de penalitati pentru care s-a constituit provizionul.
In aceste conditii cum ar trebui tratat provizionul din punct de vedere fiscal?
In opinia mea,trebuia constituit provizion de 30% din valoarea creantelor asupra clientului,in conditiile prevazute la art.22 alin.(1) lit.c).din Codul fiscal,deductibile din punct de vedere fiscal.Factura de penalitati nu cred ca indeplineste conditiile de deductibilitate,nedepasind termenul de 270 de zile de la data scadentei.
Asa am interpretat si eu.
Avand in vedere ca ne-a fost si returnata aceasta factura , chiar si fara explicatii, probabil ca ar fi mai bine sa o stornam pentru ca oricum nu o vom incasa si influenteaza major contul de profit si pierdere si impozitul pe profit.
Clienti neincasati
tudorani
In contul \'clienti incerti\' exista o suma care reprezinta un client neincasat, client care nu a fost dat in judecata, s-a incercat recuperarea pe cale ... (vezi toată discuția)